یادداشت مهدی منزوی

دهه محرم هم تموم شد و امسال هم مثل سالهای پیش همچنان بر سر منابر بحث بر سر فلسفه عاشورا و قیام امام حسین علیه السلام ادامه داشت و دارد.
بنظرم درکنار پای منبر این و اون نشستن،‌ بهترین راه برای یک علاقه مند به یادگیری، مطالعه کتابه. خوندن یک کتاب مفید تر از صد تا منبر و سخنرانیه.
پیشنهاد من برای شروع مطالعه پیرامون دلایل واقعه عاشورا مطالعه کتاب "شهید جاوید حسین ابن علی علیه السلام" نوشته مرحوم " آیت الله نعمت الله صالحی نجف آبادی( ۱۳۰۲-۱۳۸۵)" که سال ۱۳۵۰ منتشر شد و نتیجه هفت سال تحقیق مفصل ایشون درست مثل یک تز دکتری.
نویسنده دنبال اثبات این هست که فلسفه اصلی امام حسین برای قیام، برپایی حکومت بوده و نه شهادت.
در اون زمان خیلی این کتاب سرو صدا کرد چون یکسری علما به کتاب خرده گرفتند که چون امام معصوم هست و عالم به غیب پس این نظریه با اصول تشیع در تناقض هست. در رد این کتاب می گویند تا حالا چهل ردیه نوشته شده ولی مهمترین اونها کتاب "شهید آگاه" نوشته آیت الله صافی گلپایگانی  است. علامه طباطبایی مقاله ای تحت عنوان "علم امام" در اون زمان نوشتند و شهید مطهری هم در سری سخنرانی هایی تحت عنوان "حماسه حسینی" نظراتشون رو اعلام کردند. مرحوم صالحی نجف آبادی هم کتابی نوشت بنام "عصای موسی" که به این انتقادها پاسخ داد.
کلا این رد و نقد و پاسخ ها نشون از یک سطح فهم بالاتری نسبت به حالا داره، کمااینکه در مورد کتاب " حجاب شرعی در عصر پیامبر" نوشته آقای ترکاشوند شاهد پاسخ گویی از جانب علما نیستیم. احتمالا الان که قدرت و تریبون در اختیار هست نیازی به پاسخ گویی علمی دیده نمیشه و با بگیر و ببند و خلع لباس و حصر و بند به سوالات حساس فقهی پاسخ داده میشه.

کتاب شهید جاوید قبل از انقلاب با توجه به جو انقلابی گری و براندازی نظام مورد تفقد انقلابیون قرار گرفت چون به جنبه برقراری حکومت اسلامی از سوی امام حسین تاکید داشت. ولی بعد از انقلاب این جنبه زیاد بکار نمیومد و استفاده از روحیه شهادت طلبی امام حسین برای دوران جنگ بیشتر نیاز بود. برای جنگ با داعش هم دوباره قیام امام حسین همین کارکرد رو پیدا کرد.
کلا فلسفه قیام امام حسین ملعبه دست یکسری از مداحانِ تنفربرانگیر و کاسب و سیاستمداران ریاکار و کَیّس.

آخرین چاپ کتاب شهید جاوید سال ۱۳۷۸ هست توسط انتشارات امید فردا که یک ضمیمه هایی هم داره و ویرایش هم شده نسبت به نسخه چاپی سال ۵۰ و چندین صفحه مقدمه هم داره که عکس چند صفحه ای رو من در پست قرار میدم برای مطالعه.

ان شاالله که ارادتمندان سیدالشهدا مطالعاتشان رو گسترش بدن و من رو هم از نتیجه تحقیقاتشان بهره مند فرمایند.

۵۳۶ صفحه
#شهید_جاوید #صالحی_نجف_آبادی #فلسفه_قیام_امام_حسین