یادداشت کاکاتون عرفان

این کتاب سیر خوبی از ایسم های پایه و اساسی غرب می گوید و می تواند مورد استفاده باشد.

1401/8/18

مرحوم مطهری تا جایی که می‌دانم زبان انگلیسی نمی‌دانستند، زمان ایشان هم چندان کتابی به فارسی ترجمه نشده بود.
شناخت ایشان از غرب و مکتب‌های غربی نمی‌تواند شناخت دقیق و عمیقی باشد...

شما کتاب‌های آقای مطهری و مکاتب غربی رو خوندین و بررسی تطبیقی انجام دادین؟ یا صرفا دارین گمانه مطرح می‌کنین؟

سلام و عرض ادب
اولا اصطلاح مکاتب غربی آنقدر گنگ و کلی است که هزاران هزار مصداق دارد.

ثانیا برای فهم چنین مسأله‌ای به خواندن کتاب‌های دو طرف نیازی نیست. بنده یک استدلال پیشینی کردم که ایشان چون انگلیسی نمی‌دانستند فهم‌شان نمی‌توانسته عمیق و دقیق و جامع باشد. برای رد کلام بنده باید نشان دهید که می‌توان از زبان یک فرهنگ اطلاع نداشت و از خود آن فرهنگ اطلاع داشت!

ثالثا در گذشته برخی کتاب‌های شهید مطهری را خوانده ام، رشته دانشگاهی‌ام مرتبط با برخی از همین ایسم های غربی است.

1401/8/19

از آن ور مسأله را بررسی کنیم پذیرشش آسان‌تر است.
فرض کنید کسی ادعا کند که با فرهنگ اسلامی و مکاتب فکری‌ای که در اسلام رشد پیدا کرده اند آشنا است، اما نه عربی بداند و نه فارسی و نه کتاب‌های درخوری از فرهنگ اسلامی به زبان مادری‌اش ترجمه شده باشد.
شما آیا قبول میکنید که چنین فردی شناختی عمیق از فرهنگ اسلامی دارد؟

سلام و عرض احترام. من درباره زبان‌هایی که آقای مطهری بهشون آشنایی یا تسلط داشتن، اطلاعی ندارم. همچنین از میزان آشنایی اساتیدشون به زبان‌ها مطلع نیستم. اضافه کنید که نمی‌دونم ایشون دقیقا چی خوندن و منبعشون چی بوده؟ بنابراین فعلا نمی‌تونم به سوالی که پرسیدید جواب بدم.

فقط می‌دونم منابع دسترسی افراد به اطلاعات میتونه خیلی غیرمستقیم و در عین حال قابل اطمینان باشه و در هر دوره زمانی با توجه به اقتضائات همون دوره از کیفیت خوبی برخوردار باشه...

طبیعتا در دوره‌های بعد اگه مشخص بشه، اطلاعات اولیه یا برداشت و استنتاج ثانوی، دقت کافی نداشتن یا در طول زمان ترجمه‌های دقیق‌تری ارائه شده و حتی تحقیقات کامل‌تری در همون غرب انجام شده و منابع به فارسی هم برگردانده شدن، میشه نکات تکمیلی رو اضافه کرد و به نوعی نقدهایی بر اون کتاب‌ها نوشت. کاری که برای رشد فضای فکری و علمی بسیار مفیده و حتی می‌تونه نوعی گفتمان سازنده فرهیختگانی ایجاد کنه.

1401/8/19

باز هم عرض می‌کنم استدلالم پیشینی است، و اگر برایم اثبات شود که مرحوم مطهری انگلیسی یا فرانسه یا آلمانی می‌دانسته، سخنم را پس می‌گیرم.🙏🌹