یادداشت axellee
1404/2/15
غرب چگونه غرب شد؟ بعد از خواندن کتاب ما چگونه ما شدیم، برای خواندن دومین کتاب از دکتر زیباکلام سراغ این کتاب رفتم. هرچقدر خواندن کتاب قبلی به خاطر دید جدیدی که نسبت به تاریخ کشور بهم داد، جالب و تازه بود، مطالعهی این کتاب هم به خاطر علاقهم به تاریخ غرب، واسم لذتبخش بود. اولین نکتهای که در مورد این کتاب لازمه بگم اینه که هیچ منبعی رو برای گفتههاش ذکر نمیکنه. در نتیجه، میتونه یک نقطهضعف بزرگ واسش به شمار بیاد. دومین نکته اینه که نحوهی بیان کتاب، دوستانه به حساب میاد و این، بسته به سلیقهی هر فرد، میتونه نقطهضعف یا قوت محسوب بشه. این کتاب شامل نه فصل هست که فصل "روشنگری" از باقی فصول طولانیتره؛ دقیقاً مثل کتاب ما چگونه ما شدیم که فصل مربوط به اوج تمدن اسلامی، طولانیترین بخش کتابه. در شروع و در فصل اول کتاب با عنوان «ما و غرب: روایت یک کجفهمی تاریخی»، با این سوال شروع میکنه که اساساً چی شد که غربستیزی در کشور ما رواج پیدا کرد و این موضوع از چه چیزهایی نشأت گرفته و روی چه چیزهایی تأثیر گذاشته. اما از فصل دوم، موضوع اصلی کتاب شروع میشه و نویسنده از دوران پیش از رنسانس شروع میکنه و به معرفی اروپای اون دوران میپردازه. پس از اون، در فصل بعدی به رنسانس، تعریف این کلمه و علت نامگذاری، دلایل و علل شکلگیری آن و تأثیراتی که بر جامعهی آن زمان، کلیسا و حکومتها گذاشت، میپردازه. در ادامه و در فصول بعدی، به اتفاقاتی همچون نهضت اصلاح دینی، انقلاب پروتستانها، اصلاحات در خود کلیسای کاتولیک و تأثیرات این نهضتها بر مسیر کلیسای کاتولیک و افول قدرت واتیکان ـ که همگی از تأثیرات رنسانس و ادامهی تغییرات ناشی از اون بودن ـ اشاره میکنه. بعد از این موضوع، به انقلاب تجاری و تأثیراتش، از جمله به وجود اومدن حکومتهای مطلقه، پدیدهی دولت-ملت (یا همون کشورهای امروزی که تا پیش از اون وجود نداشتن) و تأثیرش بر بهوجوداومدن عصر روشنگری میرسه. در فصول بعدی، بهطور مفصلتر به دولتهای مطلقه و نتایج اونها، عصر روشنگری با جزئیاتی مثل نظرات نظریهپردازان این دوره و نتایجش، تأثیرات اجتماعی عصر روشنگری و در نهایت انقلاب علمی و دانشمندان اون دوران بهطور خلاصه اشاره میشه. بهطور کلی، خوندن این کتاب برای من مفید و جالب بود. در طی این مطالعه، مطابق با مطالب کتاب، یک لیست شامل یازده کتاب برای خودم تهیه کردم. با توجه به ذکر نشدن منابع در این کتاب، مشتاقم زودتر مطالعشون کنم تا هم نسبت به اطلاعات دریافتی از این کتاب مطمئن بشم و هم اطلاعات مفصلتری دربارهی عناوینی که بالاتر گفتم، به دست بیارم. کتاب غرب چگونه غرب شد، با لحنی دوستانه و در طی ۲۸۱ صفحه، خلاصهای از وضعیت غرب ارائه میده که برای مطالعهی اولیه و خلاصه یا حتی برای کسانی که مطالب بیشتری نمیخوان یا وقت و حوصلهی خوندن کتابهای مفصلتر رو ندارن، پیشنهاد میشه. و نمرهای که من به این کتاب میدم: ۳.۵