یادداشت محمدجواد قیاسی

کتاب «اردو، ماجرای من است» نوشته حامد تقدیری، تلاشی ارزشمند برای بازنمایی نقش اردوهای تربیتی در پرورش نسل جوان است. اثر در نگاه اول، چارچوبی منظم و دسته‌بندی‌شده دارد که خواننده را به آرامی و با ساختاری قابل درک به دنیای اردو و تأثیرات آن راهنمایی می‌کند. زبان کتاب نسبتاً ساده و روان است و همین ویژگی باعث می‌شود مخاطب عام، به‌ویژه مربیان و معلمان، بتوانند با مفاهیم کتاب ارتباط برقرار کنند.

اما در کنار نقاط قوت، کتاب با چالش‌هایی نیز روبه‌رو است که مانع از آن می‌شود تا به سطحی فراتر از یک معرفی کلی و نظریه‌پردازی صرف برسد. نخستین ایراد مهم، کمبود نمونه‌های عینی و تجربی است. اردوهای تربیتی، وقتی جان می‌گیرند که روایت‌هایی از موفقیت‌ها و شکست‌ها در آنها به تصویر کشیده شود. نبود این نمونه‌ها کتاب را از عمق می‌اندازد و خواننده را از لذت مواجهه با واقعیت‌های ملموس محروم می‌کند.

از سوی دیگر، نگارش کتاب به نوعی بیشتر حالت آموزشی و گزاره‌محور دارد و کمتر به بُعد داستانی یا روایت‌گونه نزدیک می‌شود. این باعث می‌شود اثر گاهی حس فاصله گرفتن از مخاطب را ایجاد کند و انگیزه برای مطالعه‌ی پیوسته کاهش یابد. همچنین، نوع پرداخت به موضوعات، گاه در سطحی باقی می‌ماند که خواننده حرفه‌ای‌تر را قانع نمی‌کند و به دنبال تحلیل‌های عمیق‌تر است.

در نهایت، کتاب «اردو، ماجرای من است» با وجود ساختار منطقی و زبان قابل قبول، نیازمند غنای بیشتر در محتوا، افزودن مثال‌های عملی و به‌روزرسانی دیدگاه‌هاست تا از یک منبع مرجع صرف به اثری جامع و الهام‌بخش تبدیل شود. این اثر، گامی نخستین است، اما هنوز راه درازی در پیش دارد تا بتواند پاسخگوی همه نیازهای تربیتی در عرصه اردو باشد.