یادداشت مرضیه‌بانو

مرضیه‌بانو

مرضیه‌بانو

"الکترا: مجموعه‌ای از چهار نمایشنامه از سوفوکل است. سوفوکل یکی از سه نمایشنامه‌نویس بزرگ یونان در کنار ایسخولوس و اوریپید است که ۱۱۳ نمایشنامه نوشته و فقط ۷ مورد آنها به دست ما رسیده است. در کتاب "الکترا" چهار مورد از این نمایشنامه‌ها ارائه شده است. سبک نگارش همه نمایشنامه‌های سوفوکل ساده و روان است.

✅️نمایشنامه فیلوکتتس:
در این نمایشنامه شاهد تضاد جدی میان درستی و نیرنگ هستیم. شخصیت اصلی فلوکتتس است؛ شخصی که نیرنگ خورده، طرد شده و درد کشیده و حالا قرار است بار دیگر از او کمک و یاری گرفته شود. سوال این است که وقتی شخصی فریب خورده و اعتماد او آسیب دیده آیا می‌توان بار دیگر با نیرنگ او را به یاری طلبید یا باید صداقت پیشه کرد؟ گناه خود را پذیرفت؟ و ابراز پشیمانی کرد؟
یکی از نقاط قوت این نمایشنامه تضاد درونی شخصیت نئویتولموس- پسر آشیل- است. این تضاد میان راستی ضمیر پاک او و فریبی است که دوستش از او خواسته است.

✅️زنان تراخیس:
در این نمایشنامه حضور یک زن و احساسات او را پررنگ می‌بینیم.
 دیانیرا شخصیت اصلی داستان همسر هراکلس است و مدت‌هاست که در انتظار آمدن شوهرش است اما هنگام آمدن او متوجه می‌شود که همسرش در مدت نبودن به دختری علاقه مند شده و این دختر که ابتدا برده معرفی می‌شود معشوقه اوست و حالا دیانیرا باید راهی بجوید که بتواند رابطه خود را نجات دهد.
 شخصیت دیانیرا از این جهت برای من جذاب بود که او همزمان هم به فکر نجات رابطه خود با هراکلس است، هم دلش برای معشوقه هراکلس و رنج‌هایش می‌سوزد، و هم تا حدودی به هراکلس و هوسرانی مردان حق می‌دهد.
با وجود مهربانی، وفاداری و دلسوزی بیش از حد دیانیرا، او هم مانند زنان مدرن چند همسری هراکلس را نمی‌پذیرد و نمی‌تواند با آن کنار بیاید. در جایی می‌گوید نمی‌توانم همسرم را با کسی شریک شوم و تحمل این کار برای هر زنی سخت است. از این نظر این نمایشنامه یادآوری می‌کند که حس زنان در مخالفت با چندهمسری مردان حسی قدیمی و مشترک میان آنهاست.

✅️الکترا:
مضمون اصلی این نمایشنامه انتقام است. انتقام از قاتلان آگاممنون. آیسخولوس نیز در نمایشنامه "اورستیا" همین ماجرا را مطرح می‌کند با این تفاوت که در نمایشنامه "الکترا" تاکید بر شرایط روانی، احساسات و کلام الکترا دختر آگاممنون است. الکترا سراسر غم و کینه و خواهان انتقام است اما در نمایشنامه اورستیا از او فقط در حد اشاره سخن رفته بود.
همچنین در این نمایشنامه با خواهر الکترا یعنی "کریسوتمیس" که دختری دور اندیش و محتاط است نیز تاحدی آشنا می‌شویم.
در واقع بخش اصلی شخصیت‌های این نمایشنامه را زنان تشکیل میدهند و انتقام از قاتلان آگاممنون از زاویه دید آنها روایت می‌شود.

✅️آژاکس:
این نمایشنامه بخشی از روزهای پایانی زندگی آژاکس را به ما نشان می‌دهد. آژاکس یکی از دلاوران نبرد یونان و ترواست اما در این نمایشنامه بر روی  "حسادت" در زندگی او تمرکز شده است و اینکه چگونه حسادت، آژاکس را به سوی انتقام، جنون و احساس شرمساری می‌کشاند و در نهایت سرگذشت ناگواری را پیش پای او می‌نهد.
از نکات جالب نمایشنامه برایم بخشی بود که تکسما، همسر آژاکس، درباره شرایط زنان و به اسارت درآمدن انها بعد از مرگ همسر انتقاد کرد.
 نکته جالب دیگر نمایشنامه این بود که اودیسئوس با وجود دشمنی با آژاکس او را تحسین می‌کرد و خواستار حرمت گذاری به او بود اما آگاممنون این رفتار و منطق پشت آن را اصلا نمی‌توانست درک کند.