یادداشت نیما اکبرخانی

فوق العاده.
اگر توضیح بیشتر نمی خواید و حال ندارید بخونید بالا در یک کلمه نظرمو در مورد کتاب گفتم . برید دیگه باقیش توضیحه .
این کتاب انقدر خوب بود که من از نیمه های خوندنش داشتم به نوشتن در موردش فکر می کردم . حجم اطلاعات و جزئیاتی که ارائه شده واقعا خیره کننده ست . همینطور تحلیل روانشناختی در باب انگیزه های افراد برای عمل و عکس العمل هاشون و نگاه از بالا به دلایل وقوع وقایع در چین قرن بیستم .
از طرف دیگه چین از زمره کشورهایی هست که همچنان اصول رازداری و در مورد حکام و کنشگر های سیاسی خودشو رعایت می کنه و اسناد رسمی چندانی منتشر نمی کنه تازه بعضا که بکنه این اسناد از فیلتر های سانسور دولتی عبور می کنن و انقدر سر و تهشون زده می شه که چندان قابل استناد نیستن . به این دلیل هم کار نویسنده در زمان پژوهش های خودش در مورد مائو واقعا ستودنیه .
اما بزرگترین و شاید تنها ایرادی که داره اینه که نتونسته در مقابل کاراکتر خونخوار ، بی رحم و خودخواه مائو رسالت خودش به عنوان تاریخ نگار و تاریخ پژوه رو حفظ کنه و به شدت جانبدارانه و با پس زمینه ضد مائو کتاب نوشته . من به هیچ وجه من الوجوه مائوئیست یا طرفدار مائو یا دوستدار مائو نیستم که هیچ موضع کاملا برعکس دارم . اما کتاب تاریخی خوبه وقایع رو بیان کنه و قضاوت رو به عهده خواننده قرار بده . کاری که اینجا نشده . حتی خیلی جاها در کتاب این ضد مائو بودن نویسنده انقدر از کنترل خارج شده که بعضا گناهان بقیه را هم گردن مائو انداخته . آنقدر به جنایات و نقش مستقیم او در انواع خونریزی ها دامن زده و شاخ و برگ داده که در خیلی از موارد منجر به تطهیر حزب کمونیست چین و افرادی مثل پنگ دی هوای ، لین بیائو ، چو ته و ... شده است ‌. نویسنده فراموش کرده مائو هم مانند همه انسان ها دوستی برای عده ای ، پدری برای فرزندانش و همسری برای همسرانش و .... بوده است نه یک هیولای جهانخوار به ذات ! که اگر چنین بود هیچ وقت به رهبری و حکومت و ... نمی رسید . هیچ وقت این همه محب و پیرو و جان نثار پیدا نمی کرد . خلاصه که همه تقصیر ها گردن مائو نبود . هرچند تقصیری که گردن اوست آنقدر زیاد است که به  راحتی قابل وصف نیست .
مائو مجموعا (مستقیم و غیر مستقیم ) مسول قتل حدود ۷۰ میلیون انسان است . این جرم به قدری بزرگ هست که لازم نباشد غیر مستقیم ها را هم مستقیم جلوه دهیم .
خلاصه اگر با خواندن یک خلاصه حدود ۱۰۰ صفحه ای از چین و انقلاب سرخش و قرن بیستم این سرزمین راضی نمی شوید بهتر است این کتاب فوق العاده را بخوانید . اگر انقدرها هم گذشته ها برایتان مهم نیست ، اینطرفی نیایید .
مجموعا به بنده در این روزهای مطالعه این کتاب خیلی خوش گذشت .