یادداشت راضیه بابایی
1403/6/11
4.0
در جایی خوانده بودم هریت بیچراستو یک کشیشزاده است و همسر و پسرش نیز کشیش بودند و خودش در مدرسه مذهبی(حوزه علمیه واحد خواهران!) درس خوانده است. علاوه بر کلبه عمو تام، کتابهای دیگری نیز نوشته است ولی شهرت جهانی او به واسطه این اثر به دست آمده است و او را برای نگارش این کتاب میشناسند. تعداد اقتباسهای رسانهای از رمان کلبه عمو تم ،این نکته را تایید میکند. او در زمان نگارش کلبه عموتام فقط مورد تحسین قرار نگرفت بلکه کارشناسان ادبی به سهم خود با توجه به نکات فنی مو را از ماست بیرون کشیدند و اثر را نقد کردند. با اینحال کلبه عمو تام از قله پایین نیامد. علتش در نکاتی است که ذکر شد. این کتاب مذهبیترین رمان کلاسیکیاست که تا به حال خواندم. تسلط نویسنده به باورهای مسیحیان، اعتقادات آنها و نحوه عمل یک مومن واقعی، این کتاب را باور پذیر کرده است و مخاطب همراه آن میگردد. به علاوه زمان نگارش داستان قبل از جنگهای داخلی آمریکا(به بهانه آزادی بردگان)است. نویسنده از جامعه ایالات جنوبی برخاسته و دنیای برده داری را به خوبی میشناسد. این عوامل در کنار داستان پر کشش و فراز و نشیبهای رویدادهای رمان، اثری مطلوب و محبوب خوانندگان پدید آورده است. به نحوی که نقاط ضعف اثر یا فهمیده نمیشود و یا در برابر قدرت کلمات و بار درام داستانی از آن چشمپوشی میشود. کلبه عمو تام تصویری شفاف و پر جزییات از جامعه دوران بردهداری آمریکاست. جامعهای که سفیدپوستان و سیاهپوستان ناچار به همزیستی در آن بودند.نگاه نویسنده سیاه و سفید نیست. او به دعدغههای اربابان میپردازد و همزمان بدبختی بردگان را هم روایت میکند. قلم خانم بیچراستو در درک شرایط زنان بسیار خوب عمل کرده است. او احساسات انسانی را با قدرت منتقل میکند و اثری جذاب خلق کرده است. نسخه نشر افق را خواندم. در قطع جیبی۶۸۰ صفحه را دربر میگرفت و البته فکر میکنم نسخه کوتاه شده از رمان بود.با این حال چون تلخیص به خوبی صورت گرفته بود ریتم داستان اجازه نمیداد کتاب از دستم بیوفتد. این رمان با وجود انتقال تباهی و تلخیهای بردهداری، پرکشش و قابل توصیه به بزرگسالان و نوجوانان ۱۵ تا ۱۸ سال است. کلبه عمو تام جز لیست صدتایی کتابهایی است که حتما باید بخوانید. به خاطر نکات ارزشمند مهم اثر،ضعفهای کتاب قابل از نظر بنده قابل چشمپوشی است و امتیاز کامل ۵ از ۵ را به آن میدهم.