یادداشت همشهری جوان
1401/3/21
«نقش آبی سیمین» یا چهره هنرپیشه در زمینه آبی «زاون» با آن هیکل فربه، عینک نمره بالا و پالتوی تیره، همیشه در راهروی سینما قدم میزند و برای اهالی سینما دست تکان میدهد، اما هرکسی را هم تحویل نمیگیرد؛ چون او یک نویسنده، روزنامهنگار و منتقد سینماست و اگر با بازیگران و دستاندرکاران آن زیاد میجوشد، به گمان من میخواهد برای کتابها و نوشتههای مطبوعاتیاش، سوژه دست و پا کند! البته شاید این نگاه بدبینانه، خیلی جوانمردانه نباشد و زاون قوکاسیان از آن برنجد، اما میخواهم از انس او به اهالی هنر هفتم بگویم؛ جاییکه الفت زاون با این جماعت، منجر به خلق آثاری همانند «نقش آبی سیمین» میشود. زاون کتابی را تدوین و تالیف کرده که به ستایش هنرمندیهای فاطمه معتمدآریا، این بازیگر بانفوذ و محبوب برخیزد. این کتاب، نه زندگینامه معتمدآریاست و نه دیدگاهها و گزارش شخصی از قوکاسیان، اما جایی، رفت و آمدها و انس و الفتهای او با هنرمندان بزرگ سینما کشف میشود که یادداشتها و گفتگوهایی از آتیلا پسیانی، پرویز پرستویی، مهدی فخیمزاده، حسن ملکی، احمد بیگدلی، مانی حقیقی، علی خدایی، شهلا رستمی، بهروز غریبپور و ... درباره این بانوی سینماگر میگیرد. آن را با گفتگویی نقادانه از خودش کنار هم میچیند، آنگاه عکسهایی از بازی معتمدآریا در فیلمهای گوناگون را به آن اضافه میکند و ... دست آخر، کتابی از آب در میآید به نام «نقش آبی سیمین». هفتهنامهی همشهری جوان، شمارهی 10، 8 اسفند 1383.