یادداشت سهیل خرسند
1401/9/13
3.7
سرگیجه نام رمانی کوتاه به قلمِ ژوئل اگلوف نویسندهی فرانسویست که توسط برخی ناشرین همانند انتشاراتِ افق با نامِ «منگی» نیز چاپ و منتشر گردیده است. بنده این کتاب را با ترجمهی خانم «موگه رازانی» از انتشاراتِ کلاغ خواندم و از متنِ روان و جملهبندیهای کتاب راضی بودم. سرگیجه حقیقتا از آن دسته از رمانهاییست که حقشان توسط یکسری چرکنویس بلعیده شده٬ رمانی که برخلاف برخی مزخرفات که شهرتِ جهانی دارند همانند خزعبلاتِ «سقوط نوشتهی آلبرت کامو» که چیزی جز چرندیاتِ یک ذهن مریض به خواننده القا نمیکنند لذت خواندنِ یک کتاب خوب در عین سادگی را نسیبِ خواننده میکند. این رمان تلفیقی از طنزِ تلخ در محیطی سیاه و جانفرساست٬ داستانِ سرگیجه از توصیفِ محل زندگیِ راوی آغاز میگردد٬ جایی که شاید برخی از مردم توصیف آن را فقط در کتابها بخوانند یا در فیلمها تماشا کنند و حتی شاید تا آخر عمرشان به آن برخورد نکنند اما چنین فضاها و محلهای سکونتی در همهی کشورها وجود دارد و در کشورِ عزیز٬ بزرگ اما سرشکستهی ما ایران نیز فراوان است. توصیفها از محل و فضاسازیهای نویسنده بسیار زیبا٬ دقیق و دوست داشتنی بود به شکلی که میتوانید یک لحظه چشمهای خود را ببندید و خود را در محیط احساس کنید. راویِ داستانِ ما به همراه مادربزرگِ خود در محلهای که توصیف آن را در کتاب میخوانیم در نزدیکیِ یک فرودگاه زندگی میکند و در یک کشتارگاه نیز مشغول به کار است. او در فضایی که میخوانیم و آن را حس میکنیم به سختی بزرگ شده و همینک نیز در دورانِ جوانی در آن کشتارگاه چیزی جز کثافت٬ خون و لجن نمیبیند و زندگی او خلاصه شد در همین سیاهی. راوی داستان را خیلی خودمانی برای ما تعریف میکند بدون هیچ پیچیدگیِ ادبی یا حرفهای قلمبه سلمبه٬ انگار یک دوست دستش رو انداخته گردن ما و در ساحل در حالیکه آبجو به دست به دریا نگاه میکنیم داستانِخود را به سادهترین شکل ممکن تعریف میکند. از آنجایی که خواندنِ این کتابِ دوست داشتنی وقت زیادی از خواننده نمیگیرد به هیچوجه به اتفاقاتِ کتاب ورود نمیکنم و تنها به یک جمله از کتاب در مورد زندگیِ راوی بسنده میکنم: «باید هوای گند یه شب قطبی رو تصور کنی. روزهای قشنگ ما شبیه همونه». در آخر باید اعتراف کنم هرچقدر دیروز آقای آلبرت کامو حالم را با کتاب سقوط بهم زد این کتاب همهی آن حال بد را با خود شست و برد پایین٬ دوستش داشتم خیلی زیاد ۵ستاره بهش میاد :) خواندنِ این کتابِ کمتر خوانده و کمتر به آن توجه شده را به تمام دوستانم پیشنهاد میکنم.