یادداشت نرگس

نرگس

نرگس

1404/2/31

        🍃ماهيت زندگى از چه قرار است؟ بايد اقرار كرد كه حيات ما كوتاه است، پرمشقت است و نكبت‌بار است. به دنيا مى‌آييم، جز قوت لايموتى نداريم و از بين ما، آن‌ها كه قادر‌به‌كاريم تا آخرين رمق به كار گمارده مى‌شويم و به مجردى كه از حيز انتفاع بيفتيم، بابى‌رحمي تمام قربانى مى‌شويم. هيج حيوانى در انگلستان مزه سعادت و فراغت را از يك سالگى به بالا نچشيده است. هيچ حيوانى در انگلستان آزاد نيست. زندگی يك حيوان، فقر و بردگی است، اين حقيقتى است غير قابل انكار.

اریک آرتور بلر با نام مستعارِ جُرج اوروِل، داستان‌نویس، روزنامه‌نگار، منتقد ادبی و شاعر انگلیسی بود که بیشتر بخاطر دو رمان «مزرعه حیوانات» و «۱۹۸۴» شناخته میشه. نوشته‌هاش پر از نگاه انتقادی به فقر، قدرت و سانسور هستن. زندگی در محیطی طبقاتی در هند و انگلیس، و تجربه‌ی زندگی در کنار فقرا و کارگران فصلی لندن و پاریس، تأثیر عمیقی روی دیدگاه اجتماعیش گذاشت.

مزرعه‌ی حیوانات _یکی از خوندنی‌ترین کتاب‌های ضددیکتاتوری_ سرگذشت یک مزرعه‌ی انگلیسیه که حیوانات علیه صاحبشون (آقای جونز) که ازش ناراضی‌ان شورش میکنن تا ازین ظلم رها بشن و جامعه‌ای برابر بسازن. اول همه‌چی خوب پیش میره، اما به‌مرور، خوک‌ها رهبری رو به‌دست میگیرن، برای خودشون امتیازات ویژه‌ای در نظر میگیرن و حکومت جدید هم به دیکتاتوری تبدیل میشه؛ تا جایی که در نهایت تفاوتی بین خوک‌ها و انسان‌ها باقی نمیمونه!

اورول تو این داستان کوتاه، نشون میده که چطور یک انقلاب‌، حتی با نیت برابری و عدالت، اگر بدون نظارت و مشارکت واقعی مردم انجام بشه، چطور باعث همون سرکوب و ظلم سابق یا حتی بدتر ازون میشه.
🍃همه حیوانات برابرند، اما بعضی برابرترند.

زبانش ساده و همراه با طنز تلخه. هرچند که پر از لایه‌های سیاسی و‌ استعاره‌س اما برای نوجوانان هم قابل خوندن و قابل فهمه.

گفته میشه که این کتاب تمثیلی از انقلاب روسیه 1917 و شکل‌گیری اتحاد جماهیر شورویه!
انتقادش از سانسور، بازنویسی تاریخ، شست‌وشوی مغزی، ناآگاه نگه‌داشتن مردم برای سوءاستفاده و.. ویژگی‌های اصلی این تمثیل بود که البته حتی یه موردش هم عجیب نبود و میشه چند مورد جدید رو هم اضافه کرد :).
نماد‌هایی که خیلی پررنگ‌تر از بقیه‌ی موارد بودن:
ناپلئون: نماد دیکتاتوری (اشاره به استالین)
اسنوبال: نماد روشنفکران جامعه
باکسر: نماد طبقه‌ی کارگر فداکار و مظلوم
اسکوئیلر: نماد رسانه‌های دولتی و پروپاگاندا

مزرعه‌ی حیوانات داستانی ساده اما عمیق است. نه‌تنها تمثیلی از یک انقلاب خاص، بلکه هشداری‌ست برای هر جامعه‌ای که در آن مردم، آزادی، آگاهی و مسئولیت‌پذیری‌شان را از دست می‌دهند.
شاید روایتش تکراری به‌نظر برسد، اما روند تدریجی فساد، تسلط، و تغییر چهره‌ی قدرت در آن، خاص و تکان‌دهنده است. خواندنش را از دست ندهید.

«مزرعه‌ی حیوانات» داستانیه ساده، اما پر عمق. نه فقط تمثیلی از یک انقلاب خاص، بلکه هشداری برای هر جامعه‌ایه که در اون مردم، آزادی، آگاهی و مسئولیت‌پذیریشون رو از دست میدن. شاید روایتش تکراری به‌نظر برسه اما روند تدریجی فساد، تسلط، و تغییر چهره‌ی قدرت در اون، خاصه. پس توصیه میکنم بخونید ؛).
      
131

20

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.