یادداشت آرمان سلطانی
1403/10/8
آخرین تابستان اروپا نوشته دیوید فرامکین ترجمه سوگند رجبینسب اروپا در اوایل قرن بیستم چهره جدیدی به خود گرفته بود.پیشرفت در تمام زمینهها قابل مشاهده بود و با سرعت زیادی اتفاق میافتاد.پیشرفت تسلیحاتی هم جزوی از اونها بود  که همزمان باعث ایجاد مسابقه تسلیحاتی بین کشورها شده بود و رقابت در زمینه تسلیحاتی از هر زمینه دیگری بیشتر بود. عقب نشینی امپراتوری عثمانی از منطقه بالکان باعث تنش و جنگ در اون منطقه شد.پس از جنگ دوم بالکان (1913)،صربستان که عمده جمعیت اون رو اسلاوها تشکیل داده بودن،در منطقه قدرت زیادی تحت حمایت روسیه به دست آورده بود.این موضوع برای امپراتوری اتریش-مجارستان اصلا خوشایند نبود چرا که امپراتوری اتریش-مجارستان جمعیت قابل توجهی اسلاو داشت و با قدرت گرفتن صربستان،این امپراتوری در خطر فروپاشی و تجزیه قرار گرفته بود.از طرفی ضمیمه کردن خاک بوسنی به خاک اتریش-مجارستان خون ملیگرایان صربستان رو به جوش آورده بود. آلمان روحیه جنگ طلبی داشت.رییس ستاد ارتش آلمان،هلموت فون مولتکه،جنگ رو اجتناب ناپذیر و حتی لازم میدونست.آلمان که در مسابقات تسلیحاتی در بین کشورهای اروپایی جلو افتاده بود،با روحیه جنگ طلبی و ملیگرایی که داشت،انگلستان و فرانسه رو به سمت اتحادی با روسیه کشوند. با سفر فرانتس فردیناد به بوسنی و دیدار از مانور نظامی در اون منطقه گاوریلو پرنسیپ با کمک سازمان تروریستی دست سیاه صربستان،دست به ترور فردیناد زد.حالا اتریش-مجارستان بهانهی خوبی برای حمله به صربستان پیدا کرده بود.آلمان که از قدرت روسیه در بالکان هراس داشت حمایت بیچون و چرای خودش رو در پشت پرده به اتریش اعلام کرد. البته که آلمان از اتریش میخواست سریع و قاطع حمله کنه تا هیچ کشوری فرصت واکنش نداشته باشه تا منجر به جنگ جهانی اول نشه اما وجود شرایطی باعث شد یک ماهی این حمله به تعویق بیوفته و همین باعث شد انگلستان و فرانسه متوجه نقشه این حمله بشن. روسیه نیروهای خودش رو بسیج کرد،انگلستان ناوهای خودش رو در حالت آماده باش قرار داد و صربستان ارتش خودش رو فراخواند.قیصر آلمان که متوجه شده بود که با حمله اتریش به صربستان باعث جنگ جهانی میشه،سعی کرد که جلوی حمله اتریش رو بگیره(درحالی که نخست وزیر و رییس ستاد ارتش آلمان موافق جنگ بودن) اما دیر شده بود و اتریش به صربستان حمله کرد. نویسنده کتاب،دیوید فرامکین، عنوان میکنه که جنگ جهانی اول بر اثر دو جنگ به وقوع پیوست.جنگ اول،جنگ اتریش با صربستان بود و جنگ دوم،جنگ آلمان با فرانسه بود.آلمان و فرانسه از زمان جنگ فرانسه-پروس(1870-1871) با ضمیمه شدن خاک آلزاس-لورن به خاک آلمان،با یکدیگر مشکل داشتند.آلمان پس از حمله اتریش به صربستان ضربالاجلی برای فرانسه فرستاد که نیروهای خودش رو بسیج و آماده جنگ نکنه و برای اثبات این موضوع سندی بفرسته.فرانسه پاسخی به ضربالاجل نفرستاد و بریتانیا هم به آلمان برای حمله به فرانسه هشدار داد.اما در نهایت آلمان پس از پایان مهلت ضربالاجل با فرانسه اعلان جنگ کرد. و اینگونه جنگ جهانی اول آغاز شد. کتاب آخرین تابستان اروپا با کتابهای دیگه ای که درمورد جنگ جهانی اول خوندم متفاوت بود.توجه به جزییات در کتاب باعث شده بود که نگاه جدیدی به اروپای قبل از جنگ پیدا کنم. پیشنهاد میکنم اگر قصد مطالعه درمورد جنگ جهانی اول دارید،حتما این کتاب رو توی لیست مطالعهی خودتون قرار بدید.