یادداشت پریا

پریا

پریا

1404/4/1

"«جنگ‌ها و بدن‌ها»، از نشر نی، نه یک روایت صرف از مصائب جنگ، که کاوشی است در نسبتِ «بودن» و «شدن» در بسترِ فرهنگ. نویسنده، با چیره‌دستی مثال‌زدنی، ما را به ژرفای جامعه‌ای می‌برد که زخم‌های جنگ، نه فقط بر پیکر سربازان، که بر روحِ جمعی آن نیز نشسته است.
در این اثر، جنگ نه به مثابه حادثه‌ای گذرا، بلکه به مثابه نیرویی دگرگون‌کننده به تصویر کشیده می‌شود که سنت‌ها را به چالش می‌کشد، باورها را زیر و رو می‌کند، و مناسبات انسانی را از نو تعریف می‌کند. گویی نویسنده، با قلمی چون تیغِ جراحی، لایه‌های پنهانِ فرهنگ ژاپن را می‌شکافد و به ما نشان می‌دهد که چگونه جنگ، می‌تواند هم سازنده باشد و هم ویرانگر؛ هم تعالی‌بخش باشد و هم تباه‌کننده.

شایان ذکر است که این شناخت عمیق از تاثیر جنگ بر فرهنگ، به ویژه در درک و تحلیل فیلم‌ها و آثار سینمایی ژاپن، نقشی بسزا دارد. اگرچه آشنایی اندک با سینمای ژاپن می‌تواند مفید باشد، اما این موضوع نه تنها باعث جدایی خواننده از کتاب نمی‌شود، بلکه دریچه‌ای نو به سوی علاقه‌مندی و فهمی عمیق‌تر از این آثار می‌گشاید. «جنگ‌ها و بدن‌ها»، زمینه‌ای فراهم می‌آورد تا با چشمی بازتر به تماشای سینمای ژاپن بنشینیم و لایه‌های پنهانِ معنایی آن را کشف کنیم.

«جنگ‌ها و بدن‌ها»، دعوتی است به تفکر در بابِ نسبتِ انسان و تاریخ؛ دعوتی است به تامل در این پرسش که چگونه می‌توان از دلِ خاکسترِ جنگ، امید به رویشِ دوباره را زنده نگاه داشت. این کتاب، نه فقط برای علاقه‌مندان به تاریخ و فرهنگ ژاپن، یا حتی سینما، که برای هر انسانی که دغدغه فهمِ خویشتن و جهان را دارد، اثری ضروری و روشنگر است."

پ.ن:این یادداشت، تلاشی‌ست برای معرفی کتاب‌های خوبِ کمتر شناخته‌شده، به امیدِ جلبِ توجهِ بیشتر به این آثار.”