یادداشت سمی
دیروز
مدت خیلی طولانی دربارهی اثرات قصهخوانی توسط معلم با والدین بر روی کودکان کار میکردم و مطالعه میکردم و خیلی دوست داشتم اثراتش رو در زمینههای مختلف روی بچهها بفهمم. به طور مثال متوجه شدم، قصه بر زندگی و آینده کودک تأثیر گذار است. چون قصه زندگی را از نو آغاز می کند. خیالپردازی را غیر مستقیم یاد می دهد. در ذهن کودک سوال ایجاد میکند و به کودک یاد میدهد حوادث را بهم بچسباند و واقعیت ها را کشف کند. قصهها، بهترین راه برای گفتوگو با کودکان در مورد سوء رفتارهایشان است. واضح است که منظور ما نصیحت و سرزنش به شکل مستقیم نیست. قصهها حکم شربت شیرینی را دارند که با آن میتوان تلخی دارو را به راحتی تحملپذیر کرد. رفتارهای کودک ترسو و خجالتی، کودک پرخاشگر و قلدر و… را میتوانید با قصهها درمان کنید البته با این شرط که رفتارها را زود تشخیص بدهید و دست به کار شوید. تحقیقات روان شناسان کودک نشان میدهد قصهگویی، بلند قصه گفتن هنگام خواب و نظم و ترتیب داشتن قصهگویی در دوران ٢ تا ٧ سالگی همه از عوامل موثر و زمینه ساز زنده کردن فرهنگ مطالعه در کودکان است. استمرار قصهگویی در این دوران در آینده از این کودکان خوانندگانی خوب و ماهر میسازد.... قصهگویی راهکاری برای تقویت هوش کلامی کودک، راهکاری ساده برای تقویت هوش و پشتکار کودکان نیز میباشد. پژوهشهای بسیاری صورت گرفته است و نشان میدهد که مطالعه داستان مثل یک دوره آموزشی ممتاز و اثربخش در پرورش و تمرین همدلی در کودکان عمل میکند و در سایه آن تفکر و احساسات دیگران را بهتر درک میکنند. خواندن داستانها به بچهها کمک میکند «تفاوتها» را درک کنند، خود را جای شخصیتهای داستان بگذارند و احساسات و تجربههای آنها را بفهمند و دایره واژگان خود برای شناسایی و بیان احساسات و عواطفشان را گسترش دهند. حالا این کتاب به طرز شگفتانگیزی نشان میدهد که این تاثیرات مهم فقط در زندگی کودکان نمود ندارند بلکه در دنیای بزرگسالان و دنیای کسب و کار و زندگی اجتماعی هم مهم هستند. چون هرآنچه که توجه ما را جلب میکند، توجه جامعه را نیز به خود جلب میکند. کتاب در پانزده فصل اهمیت این موضوع را با آوردن مثالها، داستانها و تجربیات افراد مختلف و مشهور در زندگی واقعی، بیان میکند. ۱.معنای قصه اندیشی، ۲.چیستی قصه، ۳. پرورش ذهن، ( قصه ابزاری برای تفکر ذهنی و شخصی است.) اینکه قصهگویی کمک میکند افراد از جهت مختلف به موضوع نگاه کنند و در نتیجه برداشتی از واقعیت داشته باشند. ۴.گفتن قصههای برنده، ۵. قصه های چه کسی هستم؟ ۶. قصههای چرا اینجا هستم؟ ۷. قصههای آموزشی، ۸. قصههای بینشی، ۹. قصههای ارزش زیسته، ۱۰. قصههای میدانم در سرت چه میگذرد؟ ۱۱. تجربه امری حسی است. ۱۲. هنر گزیدهگویی، ۱۳. قصههای هویت تجاری، سازمانی، سیاسی، ۱۴. زاویه دید، ۱۵. قصه شنوی.