یادداشت علیِ مهدی قلب

بازی بزرگ
        بسم الله

سیر تحولات در این جلد بسیار سریع بود، و مهم ترین اتفاقات تاریخ معاصر ایران بصورت خلاصه بیان شد(که جا داره حتما درباره این تحولات عمیق تر مطالعه کنیم)، از رقابت روس و انگلیس برای نفوذ در ایران تا تلاش های امیرکبیر برای خودکفایی ایران و کنارزدن امثال او توسط استعمارگران برای منافع خود.

بی اطلاعی شاهان قاجار از اوضاع جهانی و خوشگذرانی و عیش و نوش و تجملات اشرافی آنها، در فریب همیشگی شان از قدرت های خارجی موثر بود.
 و فریب  مشروطه خواهان از حمایت انگلیس نیز نکته مهمی بود،  چون انگلیسی ها به دنبال آزادی و مشروطه واقعی در ایران نبودند بلکه این حمایت تنها برای کوتاه کردن نفوذ روسیه بود، همان گونه که حمایتشان از رضاخان هم به همین دلیل و برای قبضه کامل حکومت ایران تحت نفوذ خودشان بود. هرچند این بار با شیوه خودکامگی باشد!

افسوس اصلی در سیر تحولات این جلد، واگذاری امتیازهای مختلف قاجارها به روس و انگلیس بود که موجب نابودی کشاورزی و کمبود مواد غذایی و قحطی و نیز تعطیلی کارگاه های داخلی و بیکاری کارگران ایرانی و در یک کلام تبدیل ایران به کشوری مصرفی و وابسته به کالاهای وارداتی خارجی ها میشد، دردی که نسل های آینده از  فروپاشی اقتصاد داخلی در آن دوره به ارث بردند که تاکنون همچنان ته مانده های آن درد را حس میکنیم،  دردی که این وابستگی را با  دادن هزینه برای استقلال و عزتمان در بخش هایی که واقعا توان علمی و انسانی و انگیزه داریم، در حال درمان آن هستیم.

داشتن نگاه آینده نگر در قراردادهای بزرگ کشور و پیش بینی تاثیری که بر نسل های آینده خواهد گذاشت، باید از مهم ترین معیارها بین مسئولان تصمیم گیر و تصمیم ساز کشور برای اینگونه قراردادهای بین المللی و حتی تعریف پروژه های بزرگ ملی باشد.
      
14

12

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.