یادداشت غلامحسین دریانورد
1400/11/28
3.7
" در ستایش اتلاف وقت" نه. من با خواندن این کتاب وقت خود را تلف نکردم. کتاب جذابی بود. اگر عنوانش به شوخی میماند اما حرف این کتاب جدی است. "طاقچه" در معرفی این کتاب آورده است: "لایتمن در این کتاب کمحجم اما پرمطلب، به موضوع رسانههای ارتباطی و دنیای پر از تجهیزات امروز میپردازد و تلقی کمّیای را که امروزه راجعبه زمان گسترش پیدا کرده، نقد و تحلیل میکند. او عقیده دارد ما در میان انبوه وسایل و تجهیزات از خود و خلاقیتهای فردیمان دور شدهایم: «من معتقدم پشت فناوری، کل شیوه تفکر ما، شیوه بودنمان در جهان و خصلتهای اجتماعی و روانی ما تغییر کرده. خیلی از ما نمیتوانیم یک ساعت را هم بدون برنامهریزی بگذرانیم؛ نمیتوانیم ده دقیقه بدون انگیزش بیرونی، تنها در اتاقی بنشینیم؛ نمیتوانیم بدون گوشی هوشمند در جنگل قدم بزنیم. این عارضه رفتاری، بخشی از مختصات پرصدا، پرسرعت، تکهتکه و یا زیادی متصل جهان مجهز است.» لایتمن با فناوری مخالف نیست و از فناوریهای جدید هم به نوعی استفاده میکند. منظور او از اتلاف وقت هم دور ریختن فرصتهای زندگی نیست. بلکه به دست آوردن بخشهایی از وجود خود است که در میان شلوغی و زمانمحوریِ دنیای مدرن گمشان کردهایم. به تعبیر جیمز بری، نویسنده اسکاتلندی، حتما به شما درباره ساعات طلایی، که از دستتان میگریزند، هشدار دادهاند، اما بعضی از آنها فقط به این دلیل طلاییاند که اجازه میدهیم از دستمان بگریزند. بعضیها اگر گرسنه باشند، به ساعت نگاه میکنند که آیا «زمان» همیشگی و متداول غذا خوردن رسیده یا نه؛ درحالیکه زمان درونی به آنها اعلام میکند که وقت غذا خوردن است. لایتمن میگوید وقتی به خود درونیام گوش میدهم، صدای نفس کشیدن روحم را میشنوم. آن نفسها آنقدر ظریف و لطیفاند که برای شنیدنشان نیاز به سکوت و آرامش دارم؛ نیاز به خلوت دارم. نیاز به فضاهای وسیع و ساکت در ذهنم دارم. نیاز به حریم خصوصی دارم. بدون تنفس و شنیدن صدای خودِ درونیام، زندانی دنیای مجهز و شلوغ اطرافم هستم. درباره اهمیت زمان و طلا بودن آن زیاد شنیدهایم. در ستایش اتلاف وقت نگاه جدیدی به زمان و زندگی مدرن دارد و از اهمیت «کیفی» زمان برای شما میگوید. خواندن کتاب در ستایش اتلاف وقت را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم این کتاب زمان را جور دیگری به شما نشان میدهد و میتواند به شما کمک کند ارزش وجودی خود را بیش از پیش بشناسید و برای حفظ آن بیشتر تلاش کنید. خواندن این اثر را به همه علاقهمندان به کتابهای فلسفه و زندگی پیشنهاد میکنیم."