یادداشت مهسا
1403/8/26
4.5
یادداشتی بر بلیک هاوس: سرگذشتی از قربانیان عدالتخواهی، قربانیان گناه دیگران، قربانیان ستم و خشونت جامعه، داستان بینوایان و فقرا، نقض مفهوم اصالت خانوادگی در حلالزادگی. «بلیک هاوس در سالهای ۵۳-۱۸۵۲ بهصورت سریالی منتشر شد و در سال ۱۸۵۳ در قالب کتاب درآمد. این رمان نهمین اثر دیکنز است و به عنوان یکی از بهترین آثار نویسندهاش شناخته میشود. دیکنز در این رمان به شدت از دادگاه قضاوت و عدالت انگلستان انتقاد میکند و مانند سابق لایههای جامعهی عصر ویکتوریایی را به دقت بررسی میکند.» در این رمان با یک راوی اول شخص روبهرو هستیم و یک راوی دانای کل. حال آنکه کدام یک بهتر عمل میکنند بستگی به واقعهای دارد که روایت میشود. هرچند بار احساسی و شخصیسازی در راوی شخص اول، استر سامرسن، بیشتر است. قلب داستان، یعنی پروندهی جارندایس و جارندایس، منشأ شکلگیری روابط و آشنایی ما با شخصیتهای گوناگون و زیاد رمان است. این پرونده سالها قبل از زمان روایی رمان در دادگاه شکل گرفت و موضوع آن میراث مردی به نام جارندایس است که طی وصیتنامههای متعددی هنوز روشن نیست ثروتش به چه کسی خواهد رسید، و این پرونده تقریبا نسل به نسل در دست بررسی بوده است. خلاقیت و استعداد دیکنز در بهوجود آوردن شخصیتهای کمیک، گروتسک و منحصر به فرد، در بلیک هاوس به اوج خود میرسد، و با طرح داستانی عالی و کمنقصش، به یک رمان غنی تبدیل میشود. ترجمهی ابراهیم یونسی کاملترین و بهترین ترجمهی موجود است. البته باعث تأسف است که رمانهای دیکنز ابتدا برایم ممکن است کسلکننده باشند، اما بعد از خواندن نیمی از آن، زمیننگذاشتنیاند. این موجب طولانی شدن زمان خواندن آنها میشود، هرچند بعد از پایان خوشحالم که دیرتر تمام شد!