یادداشت راضیه بابایی

           

داستان کتاب  سفر رستم به سمنگان- رستم و اکوان دیو  بر گرفته از شاهنامه‌ی فردوس است که به صورت پرده خوانی و نقالی چاپ گردیده است. طوماری که ترکیبی از اشعار فردوسی به همراه متن توضیحی نقالی تهیه شده است. لابه لای صفحات کتاب تصویر گری به سبک پرده خوانی قدیم آمده است.  در ابتدای کتاب شخصیتهای داستان معرفی و در انتهای کتاب چهره شخصیتهای شاهنامه به صورت ویژه و برای تشخیص آنها در تصاویر پرده خوانی گرد آوری شده است.

روزی رستم برای استراحت به دشت می‌رود که سواران تورانی اسبش رخش را از او می‌ربایند.رستم برای یافتن رخش به شهر سمنگان می‌رود. رستم در قصر پادشاه سمنگان مورد استقبال قرار می‌گیرد و شاه به او قول می‌دهد که اسبش را به او برگرداند.در آنجا رستم دل به تهمینه دختر پادشاه سمنگان می‌دهد و با او آیین زناشویی می‌بندد. اسب رستم که پیدا می‌شود او به ایران بر می گردد و بندی چرمی به تهمینه می دهد که اگر فرزند دار شدند آن را بر بازوی پسرش یا گیسوان دخترش ببندد. سهراب فرزند رستم که به دنیا می آید، تهمینه همه چیز را در مورد رستم به او می‌گوید.سهراب تصمیم می گیرد با سپاه توران به ایران حمله کند و کیکاوس را از تخت پایین بکشد و پدرش رستم را جایگزین کند.‌سهراب به سمت ایران راهی می‌شود و ادامه داستان  در کتاب دیگری آورده شده است.

داستان بعدی در مورد اکوان دیو است که به گله ای حمله کرده است و کیخسرو شاه ایران از رستم خواست به مقابله با او بپردازد. رستم در مقابله با اکوان دیو به سربازان تورانی بر می خورد و پس از شکست آنها کمند در گردن اکوان می اندازد و او را هم به بند می کشد.

 خواندن شاهنامه، خودباوری به توان ایران، دیدن قهرمانان ایرانی که دست برتر را در مبارزه با ظلم و متجاوزران به خاک ایران را داشته اند و احساس غرور ملی را در مخاطب بیدار می‌کند و زیر بنای اصیل، علاقه به وطن، دفاع از آن در آنها شکل می‌دهد.نمونه ای به آنها ارائه می‌دهد که به جای تقلید از قهرمانان اسطوره‌ای سایر کشورها، آنچه خود دارند را دریابند. تصاویر کتاب به فهم بهتر قصه کمک می‌کند و قصه به درد کار اجرای نقالی و نمایش در مدارس می خورد. متن کتاب ساده و قابل فهم است و به داستانی از شاهنامه پرداخته شده است که کمتر شنیده شده است.
      
18

0

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.