یادداشت علیرضا نوریان
1403/2/8
4.2
ما انسانها از خودمان راضی نیستیم و بارها تلاش کردهایم تغییر کنیم و موفق نشدهایم. این کتاب روش تغییر کردن را توضیح میدهد. نویسنده میگوید که نمیتوانیم یکباره فردی که میخواهیم بشویم ولی میتوانیم قدم به قدم عادتهای خودمان را اصلاح کنیم. شاید مهمترین نتیجه اصلاح عادتهای کوچک، این است که خودمان را باور میکنیم. توصیههای نویسنده برای پایبندی به عادتها، واقعا کاربردی هستند: + باید نشانههایی در محیط وجود داشته باشد که با دیدن آنها، رفتار مورد نظر را انجام دهیم. + عادتها باید زمان و مکان مشخصی داشته باشند. + برای ترک عادتهای بد باید نشانههای آنها را از محیط حذف کنیم. + احتمال بالایی دارد که یک روز موفق نشویم، در این صورت تلاش کنیم که روز بعد را از دست ندهیم. + یک عادت خوب را طوری شروع کنیم که در ابتدا هر روز کمتر از دو دقیقه زمان نیاز داشته باشد. + در مسیرهایی که آسان و لذتبخش هستند، سخت تلاش کنیم. + هدفی که تقریبا ۴ درصد از توان ما بالاتر باشد، برای ما انگیزه ایجاد میکند. + مهمترین مانع موفقیت شکست نیست، سر رفتن حوصله است. به نظرم مطالب کتاب، اشتراک زیادی با مفاهیم دینی دارد. مثلا نویسنده مخاطب را به ثبت روزانه پایبندی به عادتها دعوت میکند و این کار شباهت زیادی با مفهوم «مراقبه» و محاسبه روزانه اعمال دارد. از طرف دیگر، رابطه لذت بردن از رفتار و میزان پایبندی به آن مورد بحث قرار گرفته است و نویسنده میگوید باید توجه کنیم که اگر چیزی امروز برای ما لذتبخش است، ممکن است در آینده برای ما رضایتبخش نباشد. تشابه عجیبی بین این مطلب و شوخی «اگر خوشش بیاید، حرام است!» میبینم.