یادداشت بابک فروغی

نکته اول: کتاب حاوی اطلاعاتی پایه در خصوص سیر تفکر، فرهنگ و تمدن از تمدن‌های بین‌النهرین تا پایان قرون وسطی است و بدیهی است باید به اندازه 140 صفحه، و نه بیشتر، از این کتاب انتظار داشت.
نکته دوم: این کتاب می‌تواند آغازی برای مطالعه در خصوص سیر تمدن باشد، کتاب به من راه شروعی برای مطالعه در حوزه‌ای نشان داد که برای من همیشه آغازش سخت بود.
نکته سوم: نویسندگان در مقدمه کتاب صریحاً عنوان می‌کنند که اسلام شیعی، ناب‌ترین تمدن است و در آینده از حالت بالقوه به بالفعل در خواهد آمد. چه این مسئله درست باشد و چه غلط، و چه شما با آن موافق باشید یا مخالف، این نکته، نکته مهمی است که جهان‌بینی نویسندگان را به وضوح نشان می‌دهد و این مسئله بر این دوره کتب پنج جلدی سایه افکنده است و باید با در نظر داشتن این مسئله کتاب را آغاز کنید.
نکته چهارم: کتاب توسط جمعی از نویسندگان نوشته شده و این مسئله‌ اثر منفی‌اش را بر انسجام محتوی و شیوه روایت کتاب به طرز نسبتا چشمگیری گذاشته است.
نکته پنجم: در برخی موارد، به مسائلی پرداخته شده است که به نظر من، در اولویت نبودند و با توجه به حجم کم کتاب، برخی مطالب می‌توانستند حذف شده و مطالب مفیدتری جایگزین شوند. از جمله توضیحات بیش از حد در خصوص معماری‌های رایج در دوره‌های مختلف و امثالهم، که می‌توانست، به عنوان مثال، با تحلیل بیشتری در خصوص چگونگی از دست رفتن جایگاه کلیسا در قرون وسطی، جایگزین شود. مسئله‌ای که به حد کافی به آن پرداخته نشد.
نکته ششم: شاید پس از اتمام کتاب، با خود فکر کنید که آیا واقعاً با مطالعه این کتاب سطحی، چیزی به معلومات من اضافه شد؟ که به نظر من، پاسخ این است که بله! یک بار به طور سطحی و به شکلی سریع، مروری داشتید بر سیر اتفاقات تاریخی این دوران که شاید پیش از آن به چشم تکوین تمدن بشری به این اتفاقات نگاه نکرده بودید.
نکته هفتم: این دوره پنج جلدی را، اگر عمری باقی باشد، حتما تمام خواهم کرد و امید دارم که پس از آن، بتوانم به درک بهتری در خصوص سیر تمدن و پایه‌های شکل‌گیری دنیای امروز شوم.
نکته هشتم: جلد دوم، یا عنوان دوباره یه آسمان نگاه کن، منتظر من است. در این جلد به سیر تمدن اسلامی، از ظهور اسلام تا تمدن صفوی می‌پردازد و به نظر، نسبت به این کتاب مفصل‌تر است.
نکته نهم: باید تشکر کنم از دکتر وحید یامین‌پور به خاطر معرفی این کتب.