یادداشت فاطمه معروفی
1403/10/27
کتاب کار عمیق نوشتهی کال نیوپورت یکی از اون کتابهاییه که وقتی شروع به خوندنش میکنی، احساس میکنی داره دقیقاً بهت نشون میده چرا کارهات همیشه نصفهنیمه پیش میره و چرا تمرکزت به راحتی پرت میشه. نیوپورت توی این کتاب دربارهی مفهوم «کار عمیق» صحبت میکنه؛ یعنی اون نوع کارهایی که با تمرکز کامل و بدون حواسپرتی انجام میشن و نه تنها کیفیت بالاتری دارن، بلکه باعث پیشرفت واقعی توی زندگی و کارت میشن. نیوپورت توی کتابش دو مفهوم اساسی رو مقایسه میکنه: ۱-کار عمیق: فعالیتهای فکری با تمرکز بالا که به زمان و انرژی نیاز دارن اما در نهایت نتیجهای معنادار و ارزشمند به بار میارن. ۲-کار سطحی: کارهای روزمره و سطحیای که انجامشون آسونه ولی در نهایت اثرگذاری خاصی ندارن. نویسنده اعتقاد داره توی دنیای امروزی که پر از حواسپرتیهای دیجیتالی و شبکههای اجتماعیه، کار عمیق داره به یه مهارت کمیاب تبدیل میشه. اما اگه بتونی این مهارت رو در خودت تقویت کنی، به راحتی میتونی از بقیه جلو بزنی. نیوپورت برای رسیدن به این هدف، استراتژیهای عملی ارائه میده؛ از جمله: ۱.تعیین مرز مشخص بین زمان کار و استراحت. ۲.حذف یا کاهش حواسپرتیها (مثل شبکههای اجتماعی). ۳.ایجاد عادتهای روزمره برای تمرکز. یکی از جذابترین بخشهای کتاب برای من این بود که نیوپورت میگه لازم نیست همیشه در دسترس باشی. این توصیه شاید خلاف جریان عادی زندگی مدرن باشه، ولی واقعاً بهت کمک میکنه زمانت رو بهتر مدیریت کنی و روی کارهایی که مهمترن تمرکز کنی. کار عمیق یه تلنگر جدیه برای همهی ما که توی این دنیای شلوغ و پرحاشیه داریم دستوپا میزنیم. اگه دنبال اینی که یه تغییر واقعی توی سبک کارت و حتی زندگیات ایجاد کنی، این کتاب میتونه یه نقطه شروع عالی باشه. این کتاب در کنار کتاب «خردهعادتها یا عادتهای اتمی»میتونه به عادت سازی شما کمک زیاد کنه.