یادداشت فاطمه ثانی

فاطمه ثانی

فاطمه ثانی

📚 کتاب «مقدمه‌ای بر فارسی نویسی برای کودکان1»
نویسنده: نادر ابراهیمی
✨️هدف از نوشتن برای کودکان و بزرگسالان فهمیده شدن نوشته و انتقال پیام است. بنابراین هر قدر نوشته‌ای که امکان فهمیده شد‌‌نش بیشتر باشد، بیشتر به هدف نوشتن نزدیک شده است.
این کتاب برای کسانی که با قلمشان برای کودکان مینویسند مفید و ضروری است. کتاب شامل 5 فصل است و با بیانی ساده نکات و ضروریات نوشتن را بیان و نویسنده را از لغزش در نوشتن باز میدارد.
قدم اول و اساسی در نوشتن توجه و دقت به واژه فمهی کودکان است یعنی کاربرد مفاهیمی که برای کودک آشنا و در دسترس است و استفاده آگاهانه از واژه‌هایی که قصد داریم به دایره واژگان کودک اضافه کنیم. کودکان وقتی چیزی را که میخوانند و میشنوند، بفهمند و حس کنند شوقشان به خواندن و شنیدن بیشتر می‌شود.
قدم بعدی آشنایی با شرایط فرهنگی و اجتماعی خودمان است که قابل قیاس با فرهنگ غربی نیست. به عنوان مثال استفاده از واژه "جنگ" و روشن نشدن معنای تجاوز و جنگ در داستان‌ها می‌تواند با توجه به عقیده نویسنده متفاوت برداشت شود. در متن کتاب آمده:« بعضی از نویسندگان مفاهیمی را_احتمالا تحت تاثیر غرب_ مطلق فرض می‌کنند و می‌کوشند که مثلا به طفل "صلح طلبی" و "نفرت از جنگ" را بیاموزند؛ بدون اینکه توجه داشته باشند همه جنگ‌ها مردود نیست، و طفل نباید_تحت عنوان صلح طلبی_شهامت و شجاعت مقابله با مصائب را از دست بدهد. بسیاری از کتاب‌هایی که از غرب می‌رسد و ترجمه می‌شود، دعوت به صلح طلبی، کنار آمدن، سازش، و پذیرش روح رفاقت و دوستی و رد کردن هر نوع جنگ در آن ها مستتر است. بدیهی‌ست که این نوع کتاب‌ها_تا زمانی که شرق به همه خواست‌های مشروع خود دست نیافته_به حال کودکان ما مضر است و آن‌ها را ضعیف و ترسو و تسلیم بار می‌آورد...».
در بخش آخر کتاب نکات ویرایشی و فارسی‌نویسی صحیح آمده.
این کتاب شامل دو جلد است که جلد دوم کامل کننده مباحث جلد اول است با نام "مراحل خلق و تولید ادبیات کودکان".