یادداشت سامان

سامان

سامان

1403/10/2

دریاس و جسدها
        «چند خطی در مورد دریاس و جسدها»
دریاس و جسدها در مورد زخمی کهنه در مورد مردمانی است که سعادت خود رو در قیام و انقلاب میبینند و به دنبال مرشد و رهبری هستند که آنها را هدایت کند.نویسنده خواسته نگاه وسیعی به قضیه داشته باشه،برای همین اسم شهر و کشوری خاص در کتاب نمیبینیم و چندین بار از لفظ شرق استفاده کرده.دو برادر به نام های الیاس و دریاس با دو رویکرد و طرز فکر متفاوت در شهری حضور دارند که وضعیت زندگی مردم اسفناکه و غرق در فساد شده و مردم اون شهر خواهان رهبر و منجی ای هستند که اونها رو نجات بده.در این وضعیت،سر و کله ی شخصیتی به نام ژنرال اشک زادی پیدا میشه که مردم اون رو به عنوان رهبر خودشون رو حساب میکنند و ادامه ماجراهایی که پیش میاد و با خواندن کتاب از ادامه اتفاقات داستان اگاه میشید.
به گمانم بختیار علی خواننده رو در این رمان به اندیشیدن و خواندن و بازخواندن تاریخ دعوت میکنه.تاریخی که طی یک سلسله اتفاقات تکراری در حال رخ دادنه و بتی برای مردم از بین میره و بت دیگری جاش رو میگیره.اکثر جوامع ما پر از شخصیت هایی است مثل الیاس و نادر بودن شخصیتهایی مثل دریاس که کنجکاو و اهل پرسش و اهل تحقیق هستند یکی از دلایل وضعیت فعلی است.قیام و انقلاب ابتدا باید در خود فرد رخ بده.در بسیار خواندنی مدار صفر درجه ،نوشته زنده یاد احمد محمود شخصیتی وجود داشت به نام محراب که با حرکات انقلابی مردم مخالف بود.محراب معتقد به تقدم تغییر درونی به تغییر بیرونی بود.دریاس این رمان من رو کمی یاد محراب انداخت.دریاس با همه آدمهای رمان متفاوت بود چون اهل اندیشیدن و پرسش گری بود.چون صرف اینکه عده ای یک مسیری رو طی میکنند،دلیلی بر درستی اون مسیر نیست.دریاس در داستان به خارج میره و در رشته تاریخ به ادامه تحصیل میپردازه.بر خلاف الیاس برادرش که شغل آرایشگری رو برای خودش انتخاب میکنه.الیاس که اوایل داستان که با مراسم تشییع جنازه یکی از ژنرال های معروف شروع میشه،علاقه ای به سیاست و این مسائل نداره ولی با حضور ژنرال اشک زاد،مسیر زندگیش عوض میشه و یک انقلابی درجه یک میشه،اما دریاس برادرش با همون کنجکاوی و اندیشیدنش دنبال راه دیگری است.
دریاس و جسدها انسان رو به فکر فرو میبره.باورهای سیاسی و تاریخی مخاطب رو به چالش میکشونه و از زخمی عمیق و کهنه حرف میزنه.داستانی پر از مرگ و تشییع جنازه و جسدهای تلنبار شده .جسدهایی شاید به طول تاریخی پر از خون و خون و خون.