یادداشت فاطمه مجاب

به عبارت دیگر
        «به عبارت دیگر» اولین و تا الان تنها کتابیه که از جومپا لاهیری خونده‌م و برخلاف آثار دیگه‌ش که داستان و رمان هستن، یه روایت شخصیه از مواجهه‌ی خودش با زبان جدید. لاهیری که اصالتا هندیه اما در آمریکا متولد و بزرگ شده و از جوانی هم شروع کرده به یاد گرفتن ایتالیایی، یه جا تصمیم می‌گیره از این به بعد به جای انگلیسی به ایتالیایی بنویسه. طبیعتا این تصمیم چالش‌هایی داره؛ هرچقدرم ایتالیایی‌ش خوب شده باشه موقع نوشتن اون تسلطی رو که به انگلیسی داشته به این یکی زبان نداره. به نوعی داره از صفر شروع می‌کنه و حتی ممکنه بخشی از خواننده‌هاش (انگلیسی‌زبان‌ها) رو از دست بده.
اما این کار رو می‌کنه و توی این کتاب درباره‌ی همین حرف می‌زنه. از علاقه‌ای که به ایتالیایی پیدا کرده و روند یادگیریش می‌گه، استعاره‌های مختلفی درباره‌ی زبان مادری و زبان دوم بیان می‌کنه، در مورد مهاجرت و زبان و تاثیری که روی هویتش گذاشتن حرف می‌زنه، و نوشتن به زبان جدید رو با وجود محدودیت‌ها و دشواری‌هایی که براش داشته به نوعی آزادی‌بخش هم می‌دونه.
در بین این جستارها، دو تا از داستان‌های کوتاهی که به ایتالیایی نوشته رو هم آورده که البته در موخره‌ی کتاب توضیح می‌ده اونا هم به شکلی برگرفته از زندگی و خاطرات خودش بودن.
حجم کتاب کم بود اما برای من طوری نبود که حوصله کنم در یکی دو نشست تمومش کنم. هر روز یک یا دو جستار رو می‌خوندم و آروم جلو می‌رفتم. با این وجود کتاب رو دوست داشتم چون موضوعش برام جالب بود.