یادداشت فاطمه پاو

قبل از شروعِ این یادداشت باید بگویم که اگر پست "نازنینِ داستایفسکی" را در همین صفحه قبل از این متن بخوانید، بهتر است. نام اصلی کتاب "نازنین" به روسی، "Кроткая" یا "Krotkaya" است و در فارسی کُروْتْکایا خوانده میشود. برگردان تحتاللفظی یا معنای مستقیم این لغت بهفارسی، چیزی شبیه آرام و مطیع یا متواضع و سربهزیر میشود، که معنای دقیقی نیست و در عینحال، جذاب هم نیست. این مسأله در سریجدید این کتاب از نشرچشمه حلشده، که در پست مربوط به کتاب توضیحدادهام. ترجمه، بحثِ بسیارمهمی است که پرِپرواز یک اثر خارجی است. اگر کتابخوان باشید، احتمالا نمونههای نامناسبزیادی دیدهاید. این مسأله درمورد آثارمشهور با نویسندگانِ بهنام، فاجعه بهبار میآورد! الحمدلله، وضعیتِ ترجمه در کشورِما، روز به روز درحالِ بهترشدن است. اکنون مترجمانِخوب، نویسندگی میدانند و بدونِ مهارت، واردِ این دریا نمیشوند. بیشتر از ترجمه نمیگویم، چراکه این یادداشت درموردِ نازنین است. حقیقتا من که نمیتوانم این کتاب را با عنوانِ دیگری تصور کنم! تصویرگرِ جلد نیز خلاقیتی کمنظیر دارد. بعد از خواندنِ کتاب فهمیدم، تصویری بهتر از این، برازندهٔ نازنین نبود. آن یکقطره اشکخونین، همان یکقطره خون بود، همان تنها احساسی که نازنینِ رازآلود، پس از اعترافِهمسرش از وجودِ خود بیرون ریخت. دیگر نه حرفی بود و نه حتی خونی بیشتر. ... از خواندنِ کتاب لذتبردم و تجربه کسبکردم. یادگرفتم که اگر روزی ازدواجکردم، پیوندِ زناشویی نیاز به مراقبتدارد. مرد و زن باید بتوانند بههم اعتماد کنند تا ازدواج صورتپذیرد. باید باهم حرف بزنند، مهربانی کنند، لج نکنند و همدیگر را عذاب ندهند. ... صوتیِکتاب را با صدای تایماز رضوانی گوشدادم که آن هم تجربهٔ خوبی بود. به شما هم پیشنهاد میکنم. دوستانی هم که طاقچهٔ بینهایت دارند، صوتی و متنی این کتاب، هردو در بینهایت، رایگان قابلِ استفاده است. در آخر، حالتان خوب🌱 و زندگیتان پر از کتابهای خوب🪴
چقدر جالب !! واقعا مترجم و مهارت داشتن برای ترجمه کتاب خیلی مهمه، و چقدر تصویرگری جالبی! از این نظر بهش نگاه نکرده بودم.😄 خیلی ممنون بابت پست و یادداشت های مفید و خوبتون❤️🌸
داستایفسکی تو “نازنین” خیلی استادانه تنهایی و درد روابط انسانی رو نشان میده و همچنین از حق نگذریم ترجمه درست واقعاً تجربه خواندن رو متفاوت میکنه احسنت به این ظرافت نوشتاری شما✨👌🏻
فاطمه پاو