یادداشت محمد مهدی
1402/3/25
باسمه 🔰 شده تا حالا سر یه چیز تقریباً بیربط، نسبت به یه چیز دیگه واکنش نشون بدین؟ ماجرای این کتاب و خودم همچین حکایتی داره! 🔰 یادم میاد با شروع بحران سوریه، مسئله محور مقاومت برام جالب شد. گرچه سنم قد نمیداد؛ اما در حد خودم کنجکاوی میکردم. در ادامه بررسی موضوع به حزب الله رسیدم و نهایتاً به شخصی که انگار خیلی چیزها بهش برمیگشت: امام موسی صدر! 🔰 اون موقع، تازه کتابهای لبنانی شهید چمران رو خونده و مکرر این اسم رو دیده بودم. فقط هم همین نبود؛ زمانی که انقلاب لیبی به راه افتاد، از بزرگترها میشنیدم که «خدا کنه امام موسی صدر هم پیدا بشه»... 🔰 خلاصه افتادم پی سوال و جواب. آدرس موسسه فرهنگی امام موسی صدر رو پیدا کردم و همینطوری راه افتادم اونجا. نمیدونم به چه مناسبتی بود که یکی از اعضای خانواده امام اونجا حضور داشتن و با اینکه دانشآموز راهنمایی بودم (ما نظام قدیم هستیم دیگه؛ متوسطه اول حال حاضر)، نشستن و برام کامل توضیح دادن: از خاطرات، اقدامات، مواضع و هرچیزی که سوال داشتم. متأسفانه جزئیاتش خیلی دقیق یادم نمونده؛ ولی هنوزم که هنوزه این توجهشون برام جالبه... در ادامه هم دو تا کتاب معرفی کردن: یکی زندگینامه کوتاه امام موسی صدر (همین کتاب) و یکی شرح پیگیریهای سرنوشت ایشون. 🔰 بعد از آشنایی اولیه، ارائهای توی یکی از مراسمهای مدرسه داشتم. معلمم به اصرار - به زور - همین کتاب رو ازم گرفت که بخونه. وقتی پسش داد، دیدم بد خونده و کتاب کج و کوله شده. 😕 از چنان گرفتنی و چنین پس دادنی، اینقدر خورد تو ذوقم که دلم رو زد... نخوندمش تا حدود ۱۰ سال! چند روز قبل داشتم کتابهام رو نگاه میکردم و یهو دیدم که نخوندمش و برش داشتم... افسوس خوردم که این روایت جمع و جور از سید رو چرا اینقدر دیر خوندم... یاد اون ایام افتادم... هعی... 🔰 در یک کلام، امام موسی صدر بنیانگذار جامعه مقاوم لبنانه! باغبانی که زمینه پرورش شجره طیبه حزبالله رو فراهم کرد. سیدی با دم عیسوی که با صبری عجیب، جامعهای مرده - به معنای دقیق کلمه - رو احیا کرد. هم به آخرت و معتقدات توجه داشت؛ هم به دنیا و دانستهها. هم مطالبه کننده حق جامعه از مسئولین مطالبه بود؛ هم توانمندساز خود جامعه. هم شرایط رو برای رشد شخص هموار میکرد؛ هم جامعه. هم مهارت آموزی برای تأمین معاش داشت و هم آموزش نظامی برای تأمین امنیت. هم به تعایش ادیان باور داشت و هم به مقاومت در برابر اشغالگری صهیونیسم و کلی دیگه از این دوگانهها... 🔰 چرخ روزگار جوری چرخید که برنامههای سید، با وجود دستاوردهای فراوان، اونطور که دوست داشت پیش نرفت. به فاصله کمی پیش از انقلاب هم دیگه حضور جسمانیش رو برای همیشه از دست دادیم؛ گرچه تراث ماندگارش، هنوزم قابل استفاده هست... 🔰 امام موسی صدر از معدود تجربیات معاصرِ شیعیِ نزدیک به حکمرانی معاصره؛ اینه که اون زمان، کسانی که نمیتونستن پیچیدگی حکمرانی رو درک کنن، شدیداً باهاش مخالف بودن و جالبه که هنوزم هستن... عدهای هم آلترناتیو تجربه جمهوری اسلامی تعریفش میکنن و به تعبیر صریح، از ایشون سوءاستفاده میکنن؛ از بستنی خریدن از مسیحی اهل صور میگن و از مقاومت علیه اسرائیل به هیچ وجه! سید رو باید کامل دید و کامل گفت تا دقیق فهمید... ☑️ اگه میخواین با این شخصیت عظیم آشنا بشین و سیر محتوایی امام موسی صدر یا محور مقاومت رو آغاز کنین، واقعاً گزینه خوبی هست... پ.ن: رحمت خدا بر سید بزرگوار و تمامی شهدای این مسیر از اول تا آخر ❤️
محمد مهدی
1402/12/3