یادداشت ریحانه کلاته
1403/5/3
شاید برای شما هم اتفاق بیفتد. وقتی از تاریخ صحبت می کنیم٬ باید بدانیم که همه رویداد ها در تاریخ ارزشمند نیستند.تاریخ در حکم ریشه تحولات است و جریانات سیاسی_اجتماعی به مثابه بدنه و برگ های آن. درباره ی درخت و نهالی که ریشه ندارد٬بحثی نمی کنیم چرا که هر لحظه ممکن است خشک شود. بحث این است که این ریشه چقدر عمیق است و تا کجا ادامه دارد... . ___________ ۰) اعتراف نامه ۱)طبقه بندی فصول ۲)نگرش کلی کتاب ۳)آنچه تماشا شد ۰) اعتراف نامه : اعتراف می کنم تاریخ خوانی از آنچه فکر می کردم صعب تر بود. جدای از ازدیاد نام ها و وقایع آنچه ذهن درگیر می کند و توان می فرساید [مسئله زایی] است. در ذهنم نوشته اند روشنفکر و در شیار به شیار مغزم علامت سوال کاشته اند. انگار تاریخ را نمی توان خواند و جمع کرد. می خوانی و بسط می یابد. می خوانی و سؤال می تراشد. ۱) طبقه بندی فصول :در بخش نظرات یادداشت شده ۲)نگرش کلی کتاب : پهلوی : از آفت های تاریخ نگاری٬ تمایلات فردی مورخ در ذکر و تحلیل رخدادها است. تحلیل و موضع گیری را به عهده مخاطب بگذارید.همین. قاجار : نگرش؟ کاملا تحلیلی. در شناخت علل وقوع حوادث تاریخی٬ترتیب وقایع و در انتها دید نقادانه به برخی اشخاص سیاسی و فرهنگی زند و افشار: تا حدودی نقلی مشخص است. یک سری اتفاق ها افتاده.نویسنده شرح می دهد و رد می شود.تقریبا در حد ذکر وقایع و نه حتی با تکیه بر جزئیات زیاد. صفویه : از ظهور تا سقوط٬ هر چند بسیاری تاریخ معاصر را از صفویه شروع نمی کنند اما سیر تحولات این دوره در حوزه های مختلف قابل دفاع است.نویسنده هم خوب تشخیص داده و هم خوب القا کرده. ۳) آنچه تماشا شد _مستند تکیه گاه بررسی امتیازات رویتر٬تالبوت٬دارسی و قرارداد ۱۹۱۹ _ مستند مشروعه بر دار بررسی نقش عالم گرانقدر٬ شیخ فضل الله نوری رحمته الله علیه در برقراری مشروطه مشروعه _مجموعه مستند در برابر طوفان [ده قسمت] هر قسمت ٬ موضوعاتی متفاوت از حکومت پهلوی.
1403/5/3