یادداشت امیرحسین شریفی

        مانیفست ۹ قطعا یکی از معدود کتاب‌های غیرداستانی هست که تا آخر عمر فراموشش نمی‌کنم و بدون تردید مهم‌ترین کتابی که در سال ۱۴۰۳ خوندم. دو سه روز قبل از تشییع سید حسن نصرالله کتاب رو دست گرفتم و امروز که تمومش کردم حیرت‌زده‌ام. 
صحبت کردن درباره این کتاب اصلا برام آسون نیست ولی به بهانه معرفی این کتاب ناشناخته در ایران می‌خوام چند تا نکته رو به خودم و کسایی که حوصله می‌کنن این نوشته بلند رو تا آخر می‌خونن تذکر بدم.

کجای کاریم؟ 
این کتاب رو یه خبرنگار آمریکایی نوشته. صادقانه بگم از لحظه اول که کتاب رو دست گرفتم، خودم رو آماده کردم با پروپاگاندای آمریکایی برای تخریب حزب الله لبنان به شیوه حرفه‌ای روبه‌رو بشم. 
اما هر چقدر که جلوتر رفتم، پیش فرضم رنگ باخت و دیدم با چه کتاب مستند، دقیق و فوق‌العاده‌ای سروکار دارم. بخاطر همین هم هست که این کتاب نه تو ایران و نه خارج از کشور اصلا شناخته شده نیست. چون نویسنده به حقیقت وفادار بوده. 
بله دوستان، تو روزهایی که ما در ایران به عنوان اصلی‌ترین حامی حزب الله نهایت هنرمون چاپ چندتا سفرنامه از حضور نویسنده هامون در لبنان هست، نیکلاس بلانفورد بیش از ۳۰ سال زمان گذاشته و خطر مرگ رو به جون خریده و روایت میدانی از هسته اولیه شکل‌گیری حزب الله در دهه ۱۹۸۰ تا وضعیت این حزب در سال ۲۰۱۰ رو موشکافانه با ذکر جزییات دقیق تحولات به تصویر کشیده. 
جای تأسف داره که این کتاب بعد از یک دهه از زمان انتشار در ایران ترجمه میشه و تیراژش هم به زحمت به ۱۰۰۰ جلد میرسه.
مهم نیست با حزب الله لبنان و منطق مقاومت در خاورمیانه همراه هستید یا مخالفت دارید. با خوندن این کتاب شناخت کافی از حزب الله برای همراهی یا مخالفت پیدا می‌کنید.

کرامت ما مهم‌تر از سقف بالای سرمان است

جامعه لبنان به‌شدت متکثر هست و این کتاب به‌خوبی میزان تفاوت‌ها اقوام مختلف در این کشور رو نشون داده. تفاوت‌هایی که هر موقع مدیریت نشدن تبدیل به تعارض‌های سختی شدن. بلانفورد خیلی هنرمندانه نشون میده بزرگ‌ترین دشمند حزب الله لبنان نه‌تنها اسرائیل که تعارضات داخلی موجود در لبنان هست.

طرفداران حزب الله به‌گونه‌ای تربیت میشن که اعتقاد دارن خرابی‌ها رو میشه آباد کرد ولی اگر کرامت‌شون از دست بره، ذلیل میشن. این در حالیه که جریان موسوم به 14 مارس و خیلی دیگه از طیف‌های سیاسی لبنان فضای کشور رو در تمام این سال‌ها به‌سمتی پیش بردن که حزب الله رو نقطه مقابل زندگی و رفاه مادی قرار بدن. به‌خصوص بعد از بیرون کردن اسرائیل از خاک لبنان در سال 2000، این مشکل برای حزب الله خیلی جدی شده.

خوندن این کتاب کمک میکنه تا بفهمید نصرالله چطور با هنر رهبری خودش تونسته حزب الله رو در داخل خاک لبنان نه‌تنها سرپا نگهداره، بلکه این تشکیلات رو نسبت به آرمان‌هاش هم متعهد نگهداشته.

 

غافل‌گیری برای موفقیت ضروری است

غافل‌گیری اصل کلیدی مبارزه حزب الله با اسرائیل از سال 1982 تا 2006 بوده. توی کتاب ریز بسیاری از عملیات‌های نظامی حزب‌الله تشریح شده که برای من به‌شدت لذت‌بخش بود. به‌نظرم بعد از 7 اکتبر 2023 و ورود حزب‌الله به‌درگیری با اسرائیل، عنصر غافل‌گیری از حربه نظامی حزب‌الله کنار رفت. برای تحلیل نقاط ضعف و قوت رویایی حزب الله با اسرائیل بعد از 7 اکتبر باید این نکته ضروری رو لحاظ کرد.

 

وارد یک جنگ ثابت نشوید

ارتش اسرائیل در سال 1995 یک سند مهم از حزب الله به‌دست میاره که 13 عنصر اساسی که حزب الله در جنگ با اسرائیل به‌کار می‌برده درش ثبت شده بود. دو جمله زیر از مهم‌ترین بخش‌های عناصر سیزده‌گانه رزمی حزب الله هستن:

راه رسیدن به پیروزی بزرگ از هزاران پیروزی کوچک می‌گذرد.

به‌دشمن صدمه بزنید و قبل از اینکه دست از خویشتن‌داری بردارد متوقف شوید

کلید موفقیت حزب الله در نبردهای 30 ساله با اسرائیل در انتخاب استراتژی درست نهفته بود. در واقع حزب الله با انتخاب استراتژی درست، ابتکار عمل در جنگ با اسرائیل رو در اختیار داشت. به‌نظرم بعد از عملیات 7 اکتبر حماس، حزب الله فداکاری کرد و استراتژی‌های برتری دهنده خودش در جنگ با اسرائیل رو نادیده گرفت. همین موضوع باعث شد تا شکل درگیری حزب الله با اسرائیل در 2 سال گذشته کاملا متفاوت از گذشته باشه و خسارت‌های بسیار سنگینی رو متحمل بشه.

 

رسیدن به هدف صبر می‌خواهد

اصلا از گفتن این حرف خوشحال نیستم ولی پیشنهاد می‌کنم به‌جای خوندن مزخرفات تالیف شده در ایران درباره حزب الله و شخص سید حسن نصرالله، کتاب مانیفست 9 رو بخونید. درک بسیاری از رفتارهای رهبرانی در تراز نصرالله در شرایط عادی کار سختی هستند. بلانفورد به‌دلیل اشراف میدانی و تسلط بالا روی رسانه‌ها، خیلی دقیق تونسته خط و ربط تصمیم‌گیری‌های نصرالله در شرایط مختلف نشون بده. این کتاب برای 15 سال پیش هست ولی برای درک اونچه که امروز در منطقه مقاومت جریان داره خیلی ضروری هست.

 

پ.ن: انتشارات ایران کتاب رو چاپ کرده. این انتشارات زیر نظر دولت هست و هر وقت دولت عوض میشه، رویه کاریش از زمین تا آسمون تغییر میکنه. من خودم 2 سال گشتم تا تونستم این کتاب رو پیدا کنم. شما هم اگه جایی دیدید، از دست ندید. بعید میدونم حالا حالا تجدید چاپ بشه. 



      
8

2

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.