یادداشت همشهری جوان

عکس و دیدن عکس: عکس به ما چه می دهد، ما از عکس چه می گیریم
        یوریک کریم مسیحی، داستان‌نویس، نمایش‌نامه‌نویس و منتقد عکس کتاب جدیدی در رابطه با نقد عکس منتشر کرده است به نام عکس و دیدن عکس که عکس‌های عکاسانی مثل هانری کارتیه برسون، ادوارد مایبریج، جیمز ناکت‌وی، یوجین ریچاردز، برنیس ابوت، گری وینوگراند، سابین وایس، ادی آدامز، ویلیام یوجین اسمیت، رابرت فرانک و ... در این کتاب آورده شده‌اند و راجع به آن‌ها صحبت شده. کریم مسیحی در پیشگفتار کتابش آورده: امروزه، به سبب امکانات گسترده‌ای که فناوری دیجیتال در دوربین‌های عکاسی و گوشی‌های تلفن همراه در اختیار همگان قرار داده، دیگر مرز روشنی بین عکاس و غیرعکاس دیده نمی‌شود. از آن رو که امکانات یادشده فرصت عکس‌برداری آسان، پرشمار و بی‌هزینه را به همگان می‌دهد، امکان سطحی، پیش‌پاافتاده و مبتذل عکاسی نیز فراهم شده است. از این رو، دانش یا دست کم سلیقه عکاسی داشتن، نه تنها می‌تواند از سقوط عکاس و عکاسی به چاه ابتذال چلوگیری کند، بلکه می‌تواند آفریدن عکس خوب و دیدن آگاهانه عکس‌ها را همراه آورد. کریم‌مسیحی در این کتاب علاوه بر نقد عکس‌ها در فصل‌هایی هم به اینکه کلاً عکس چیست و عکس خوب را چگونه می‌توانیم تشخیص بدهیم، پرداخته است. شب سپیده می‌زند و در جهت عکس هم کتاب‌هایی هستند که قبلاً از همین نویسنده در حوزه نقد و تفسیر عکس منتشر شده بود.

یادداشت فائزه خابوری برای همشهری جوان، شماره 526، 3 آبان 1394