یادداشت آرین عبیدی
1402/5/28
تابحال فکر کردید زندگی تو یه جهان دو بعدی یا تک بعدی چطوری میشه؟ به ظاهر مسئله ساده ایه اما… خیلی خلاصه بخوام بگم کتاب داستان مربعی در جهان تختستانه(دو بعد) که به طور اتفاقی متوجه وجود جهان بالاتری به اسم حجمستان(سه بعد) میشه. اما خب کسی حرفشو باور نمیکنه و صحبت راجب این مسئله تو تختستان ممنوعه. قبلا وقتی راجب فیزیک نسبیت و درک ابعاد بالاتر میخوندم بار ها اسم این کتابو شنیده بودم اما حتی یه درصد فکر نمیکردم انقدر مفصل و کامل بخواد زندگی تو یه فضای دو بعدی، تک بعدی حتی صفر بعدی رو توضیح بده(البته در قالب یه داستان تمثیلی) کتاب شامل داستان اصلی تختستان نوشته ادوین ابوت و داستان گویستان نوشته دینویس بورکره که بعد ها در تکمیل تختستان نوشته شده. بخش اول از کتاب اول راجب ماهیت جهان تختستانه.(حدود ۱۰۰صفحه) زندگیشون. جنسیت هاشون. طبقه های اجتماعی. تبعیض ها. روحانیون. طوری که همدیگه رو میبینن و … این بخش به اندازه بخش دوم کتاب اهمیت نداره اما بازم جالبه که نویسنده سعی میکنه پایه و اساس این جهانو بسازه. بخش دوم مواجهه با جهان های دیگست برای مثال مربعی که با جهان تک بعدی خطستان مواجه میشه یا کره ای که از جهان حجمستان میخواد با تختستان ارتباط برقرار کنه. (مکالمه هرکدوم از این موجودات از ابعاد مختلف و تلاششون برای درک همدیگه مو به تن ادم سیخ میکنه) یکی از جالب ترین بخش هاش زمانیه که مربع برای اولین بار یه کره رو با دید محدود خودش میبینه توصیف چنین صحنه ای بینظیره. بعد از خوندن این بخش میتونید تاحدی ملاقات با خدا رو تصویر سازی کنید(بسته به تخیل خودتون!) خب تا اینجا فقط کتاب اول بود. تو کتاب دوم(گویستان) ماجرا از اینی که هست هم هیجان انگیز تر میشه و نویسنده نسبیت اینشتین رو وارد کار میکنه. جهانی که توش مجموع زوایای مثلث بیشتر از ۱۸۰ میشه و نور یه مسیر صاف رو طی نمیکنه. (سوپرایز! این جهان جهان خودمونه) حتی منی که بارها راجب خمیده بودن تحقیق کردم تا قبل خوندن این کتاب درک درستی از این مسئله نداشتم که اصلا منظور از خمیدگی چیه کتاب بار ها حماقت ما انسان ها رو بهمون یاداوری میکنه. از محدودیت هایی که برای خودمون و ذهنمون درست میکنیم تا توهم اینکه علم کامل و بی نقصی داریم. خوبی ژانر علمی تخیلی همینه دیگه. هرچند وقت یه بار بهت تلنگر میزنه که فکر نکن علامه دهری و هیچ تفکر اشتباهی نداری. در اخر این اگه به این مسائل علاقه دارید دوتا ویدیو یوتوب هم پیشنهاد میکنم ببینید * احتمال وجود زندگی در دوبعد https://www.youtube.com/watch?v=z2BDerRCP80 * خلاصه مفهوم کتاب https://www.youtube.com/watch?v=C6kn6nXMWF0