یادداشت مهدی منزوی

مهدی منزوی

مهدی منزوی

3 روز پیش

        "بافته" اثر نویسنده فرانسوی " لائتیسیا کولومبانی ۲۰۱۸"
ترجمه از فرانسوی "نرگس کریمی"
یک رمان نه چندان بلند درباره سه زن با اراده در هند، ایتالیا، و کانادا. اولی از طبقه 'دالیت' که در هند نجس محسوب می‌شوند و کارهای پست جد اندر جد بعهده اونهاست. این زن هندی داستان هم مسول تخلیه روزانه توالت‌های خانه های یک روستاست اونهم با دست! شغلی که از مادر و اجدادش به ارث برده و  در ازای اون، میتونه باقیمانده غذای ساکنان خانه رو براش روی زمین پرت میکنن برداره. عجب دنیاییه! جمعیت دالیت‌ها در هند حدود ۲۰۰ میلیون نفره! مثل حیوان باهاشون برخورد میشه احتمالا در اینترنت دیده باشید. ظاهرا خودشون به این زندگی راضی هستند به امید اینکه پس از مرگ به صورت بهتری دوباره به زندگی این دنیا برگردند! هند واقعا خیلی عجیبه. ولی زن این رمان بخاطر دختر شش ساله اش نمیخواد راه اجدادش رو ادامه بده و بهر قیمتی شده از این منجلاب بیرون بیاد.
زن دوم داستان از ایتالیا دختری ۲۰ ساله هست که پیش پدرش در سیسیل به کار تولید آبا و اجدادی کلاه گیس مشغوله و بعد از اینکه مشکلاتی سر راهشون سبز میشه، تصمیم میگیره در این راه و رسم اجدادش تغییراتی بده.
و سومین زن در کانادا، یک وکیل حقوقیه با سه تا بچه و دو بار ازدواج ناموفق ولی در کارش بسیار عالی و موفق. اون هم با مشکلاتی در زندگی شخصیش روبرو میشه و مجبور به گرفتن تصمیمات سخت.
و درنهایت یک ارتباطی بین تصمیمات این سه زن در سه قاره مختلف پدید میاد. سارا زن یهودی کانادایی جمله‌ای از تلمود به یادش میاد "کسی که یک زندگی را نجات می‌دهد، کل دنیا را نجات می‌دهد." 
چقدر این جمله شباهت داره به آیه ۳۲ سوره مائده: 
"مِنْ أَجْلِ ذلِکَ کَتَبْنا عَلى بَنی إِسْرائیلَ أَنَّهُ مَنْ قَتَلَ نَفْساً بِغَیْرِ نَفْس أَوْ فَساد فِی الْأَرْضِ فَکَأَنَّما قَتَلَ النّاسَ جَمیعاً وَ مَنْ أَحْیاها فَکَأَنَّما أَحْیَا النّاسَ جَمیعاً وَ لَقَدْ جاءَتْهُمْ رُسُلُنا بِالْبَیِّناتِ ثُمَّ إِنَّ کَثیراً مِنْهُمْ بَعْدَ ذلِکَ فِی الْأَرْضِ لَمُسْرِفُونَ
 ترجمه:
32 ـ به همین جهت، بر بنى اسرائیل مقرر داشتیم که هر کس، انسانى را بدون ارتکاب قتل یا فساد در روى زمین، بکشد، چنان است که گوئى همه انسان ها را کشته; و هر کس، انسانى را از مرگ رهائى بخشد، چنان است که گوئى همه مردم را زنده کرده است. و رسولان ما، با دلائل روشن براى ارشاد آنها آمدند، اما بسیارى از آنها، پس از آن در روى زمین، تعدّى و اسراف کردند.
در تلمود و قرآن چه گفته اند و در فلسطین و اسرائیل چه میگذرد! 

یک جمله جالب از "مارک تواین" نقل کرده بود:" آن‌ها نمی‌دانستند که این کار غیر‌ممکن است، پس انجامش دادند."
در ص۹۰ از کتاب 'رهیط مریادا' راهنمای رفتار پیروان سیک می‌گوید: این کارها منع شده است مثل کوتاه کردن مو و ریش، نوشیدن شراب، سیگار کشیدن، خوردن گوشت و قمار کردن. خدایشان یک خدای یگانه است، که نه مسیحی است، نه هندو و نه از هیچ فرقه دیگری. تمام ادیان می‌توانند به خدا منتهی شوند و از این‌رو، همه شایسته و قابل احترام‌اند. بهشت و جهنم فقط در همین دنیا وجود دارد. روح زن و مرد باهم برابر است. اسامی سیک‌ها مختلط است و فرقی ندارد که برای یک مرد یا زن استفاده شود.‌تنها اسم دوم است که آن‌ها را از هم متمایز می‌کند. Singh برای آقایان که به معنی 'شیر' است و Kaur برای خانم‌ها، که شاهزاده ترجمه می‌شود. 

۱۹۹ صفحه
#بافته #لائتیسیا_کولومبانی #نرگس_کریمی #نشر_نیماژ


      
5

0

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.