یادداشت علیرضا
1403/9/1
بسیار بیشتر از آنکه بتوان تصور کرد، بخش ناخودآگاه وجود آدمی فعال است. به نظر میرسد که ما از فعالیت بسیار زیاد بخش ناخودآگاه ذهنمان ناآگاهیم و این ناآگاهی باعث شده است که تأثیر آن بر رفتارهای فیزیکی و شناختی خود مانند راهرفتن و برداشتها و قضاوتهایمان از دیگران را دستکم بگیریم یا حتی انکار کنیم. اما، واقعیت چیز دیگری است. حتی قدم زدن که بهراحتی آب خوردن است، نیاز به فعالیت مداوم مغز در طول این فعالیت دارد. با این وجود، متوجه هیچکدام از این فعالیتهای مغر نمیشویم. در واقع، قدم زدن یک فعالیت دشوار است و مهارتی فراگرفتنی است و ما آن را در گذشته فراگرفتهایم. برای بعضیها خوب صحبتکردن یک مهارتِ بهخوبی فراگرفته شده است. هر چیزی که تمرین درست و بهجا داشته باشد میتواند به یک مهارت فراگرفته (عادت) تبدیل و به بخش ناخودآگاه ذهن منتقل شود. بنابراین، درست نیست که بخش ناخودآگاه ذهن را نادیده بگیریم. همانطور که این بخش ذهن راه رفتن مان را کنترل میکند، قضاوتها و برداشتهای ما از دیگران را هم کنترل میکند. بهراحتی با نگاهکردن به چهرهی هر کسی میتوانیم تشخیص دهیم که چه احساسی دارد و همان احساس هم در ما ایجاد میشود. مطالعات روانشناسی نیز مؤید این نکته است که هر کنش احساسی در فرد باعث برانگیختهشدن واکنش احساسی مشابه در طرف مقابل میشود. هر چند این واکنشهای احساسی همیشه به شدت کنشهای احساسی مرجع نیستند، وقتی صحبت از ارتباطهای انسانی در میان باشد، پای واکنشهای احساسی برانگیخته در این میان نیز باز میشود که ناشی از فعالیتهای شدید بخش ناخودآگاه ذهن است که قضاوتها و برداشتهای حسی و شهودی ما را میسازد. با این مقدمه، نظر خود را راجع به این موضوع با شما در میان میگذارم. ارتباط خوب با دیگران برقرار کردن مانند قدم زدن و صحبت کردن به زبان مادری فعالیتی شناختی و تا حدود زیادی ناآگاهانه است. همهی ما میتوانیم به زبان مادری خودمان صحبت کنیم و بعضی از ما این مهارت شناختی را بهتر فراگرفتهایم و همهی ما میتوانیم به راحتی این مهارت را بهبود بخشیم. خوب ارتباط برقرار کردن با دیگران هم یک مهارت فراگرفتنی است یعنی نیاز به حضور، تمرین درست و یادگیری فعال دارد. پیام اصلی کتابهایی از این دست این است که رفتار، حالت چهره و بدن، تن و لحن صدا و حتی استایل و تیپ بر قضاوت و برداشت احساسی دیگران تأثیر میگذارد. بنابراین، با دانستن این نکته این پرسش که چگونه با دیگران ارتباط خوب برقرار کنیم جای خود را به این پرسش میدهد که چگونه در دیگران احساس خوبی ایجاد کنیم.