یادداشت پارسا نوروزی
1404/6/4
جامعهنگاری نرم در جلد سخت! ۱جامعهنگاری عهد قاجار را پریسا کدیور نوشته است. از خانم کدیور اطلاعی جز کتاب دیگرش ندارم: پردهنشینان عهد ناصری! اما نام این اثر وقتی منتشر شد به گوشم رسید و حتا اینقدر مشتاق شدم که در جلسه نقد و بررسی آن تحت عنوان جمعههای پردیس کتاب، شرکت کردم. طبیعتن هیچ پیشزمینهای از کتاب نداشتم و از گفتگوهای مجری خوابآلود با یک تاریخنگار، چیز زیادی دستگیرم نشد. گذشت تا این روزها که فکرم مشغول پروژهایست که برایش به یک تاریخنگاری روزمره نیاز داشتم. و چه کتابی بهتر و کاملتر از این کتاب!؟ نویسنده در مقدمه ذکر میکند این شیوه تحلیل تاریخ، شیوه مدرن و متأخریست. سابقن تاریخنگاری در چنگ منشیان ادیب دربار بود و موضوع آن نیز منحصر به فتوحات و گشایشات و کرامات و افاضات حضرات شاهان بوده است. اما از بد حادثه، انقلابی میشود و نگاهها به سمت مردم بدبخت و بیچاره برمیگردد! این بازیگران مهم تاریخ که به ناحق، قرنها، تنها سیاهیلشکر بودهاند. تاریخ روزمره نوشتن سخت است. تاریخ روزمره قاجار سختتر است. تاریخ روزمره قبل از قاجار؟ تقریبن غیرممکن. نویسنده روی موضوع سختی دست گذاشته است و از پسش نیز به نظر، برآمده. کمی کاملترش در: https://t.me/Parsanwrzb