یادداشت آشیخ دکتر

‍ اکنونی د
        ‍ اکنونی دیگر، ممکن یا ناممکن

پیش‌تر نیز به کتاب‌های دیگری از یانیس واروفاکیس پرداخته بودم. واروفاکیس توان بالایی در تشخیص بیماری امروز اقتصاد جهانی دارد و به خوبی واقعیت نظام سرمایه‌داری (یا به بیانی بهتر سرمایه‌سالاری) را به تصویر می‌کشد و حقایق تلخ و غیرقابل باور آن را در برابر چشمان ما قرار می‌دهد.
شاید بدیل‌هایی که او در کتاب‌هایش(از جمله اکنونی دیگر و تکنوفئودالیسم) ارائه می‌دهد دور از دسترس به نظر آیند و چه بسا دارای ایراداتی متعدد نیز باشند اما یک نکته مهم دارند و آن هم تصور امکان حالتی دیگر است. در واقع واروفاکیس به خود جرأت آن را می‌دهد که اکنونی بدیل برای نظام سرمایه‌سالار گرفتار در چنگ نظام بانکی و بازار سهام را متصور شود و وقوع آن را ممکن بداند. چیزی که در اغلب روشنفکران جهان امروز چه در شرق و چه در غرب عالم کمتر دیده می‌شود.
با وجود آن‌که بدیل پیشنهادی واروفاکیس را راهکار برون‌رفت از دشواری‌های آدمی نمی‌دانم و معتقدم مشکل انسان امروز را در سطحی عمیق‌تر از اقتصاد و سیاست و علوم اجتماعی باید جست و کلید شناخت مشکل در شناخت انسان و رابطه‌اش با مبدأ و معاد و نگاهش به زندگی و دنیاست، اما با این وجود روایت واروفاکیس از واقعیت موجود ستودنی است و شهامتش برای تصویر کردن آن دیگری برای جهان امروز قابل تقدیر.

مشتاق خوندنش شدم. موضوعش که خیلی جذابه..

ارزش مطالعه را دارد.
البته همان‌طور که گفتم بدیل پیشنهادی‌اش هرچند از امروز دنیا خیلی بهتر است ولی مشکلی را به معنی واقعی کلمه حل نمی‌کند.
و صد البته تفکرات ابلهانه چپ‌ها در مورد انرژی پاک، آزادی جنسی و... هم در کتاب دیده می‌شود که باید بدون توجه از کنارشان گذر کرد.

البته اگر مایلید به نظرم حتما تکنوفئودالیسم و حرف‌هایی با دخترم درباره اقتصاد همین نویسنده را بخوانید. آن‌ها هم به خوبی وضع امروز ما را تشریح می‌کنند و تا حدودی دلیل اعمال ابلهانه ترامپ در حوزه تعرفه‌های واردات را مشخص می‌کنند.

نویسنده در درجه اول رمان نویسه یا نظریه پرداز و جامعه شناس؟

اول کدومشو بخونم؟
 @sheykhDR

اقتصاددان هستش.
یک اقتصاددان چپ
یک زمانی هم وزیر اقتصاد یونان بود بعد از فروپاشی اقتصادی.
@Abdolmahdi