یادداشت فرشته غلامی
#معرفی_کتاب داستان دو شهر کتابی از چارلز دیکنز که در سال ۱۸۵۹ منتشر شد. از پرفروشترین کتابهای کلاسیک جهان و از زیباترین کتابهای ادبیات انگلیس. همانطور که از اسم کتاب برمیآید داستان در دو شهر لندن و پاریس رخ میدهد، زمان کتاب برای قبل از وقوع انقلاب فرانسه است که کمکم به انقلاب میرسد و به اتفاقات آن میپردازد. در مورد انقلاب فرانسه قبلاً کتابهایی خواندهام اما توصیفات و جزئیات ریز به ریزی که در این کتاب آمده است بعید میدانم در هیچ کتاب دیگری پیدا شود. ابتدای داستان و پیرمردی که پس از سالها زندان بالاخره عمر دوباره یافته و آزاد شده بود، بینوایانِ ویکتور هوگو را برایم تداعی میکرد اما به تدریج شخصیت های دیگری ساخته و پرداخته شدند که قلم چارلز دیکنز را متفاوت از ویکتور هوگو کرد. داستان در مورد چارلز دارنی است، پسری اشرافزاده و فرانسوی که از ظلم پدر و عمویش و دیگر هم کیشانش به رعیت و مردم تنگدست به ستوه آمده و بر ثروت و شهرت اجدادی پشت پا میزند و راهی انگلیس میشود ... توصیفات شخصیتها و صحنهها و مناظر به قدری خوب و پخته و زیبا بود که گاهی تصور میکردم در وسط ماجرا قرار دارم و ناخودآگاه مراقب بودم پایم در گل و شل فرو نرود و یا منتظر شنیدن صدای ارابههایی بودم که محکومین به اعدام را حمل میکردند و از شلوغی و ازدحام مردم برای دیدن مادام گیوتین وحشت میکردم! توصیفات انقلاب و هرج و مرج و آشوبهای آن و بیگناهانی که با گناهکاران در یک ردیف قرار میگرفتند و بدون محکمه، محکوم میشدند بسیار ظریف و دقیق و استادانه بود. برای مردمانی چنین بیرحم و برای کشوری چنین بهمریخته فقط شخصیتی مانند ناپلئون میتوانست کارآمد باشد که البته بود و مردم را به توپ بست و آرامشان کرد و هرج و مرج را خواباند و فاتحهی جمهوریشان را هم خواند! ابتدای کتاب کمی سختخوان و مبهم است اما به تدریج که شخصیتها پرداخته میشوند و داستان شکل میگیرد به جذابیت داستان افزوده میشود طوری که بعد از رسیدن به نیمههای کتاب دیگر نمیتوانی آن را زمین بگذاری. میشود گفت قهرمان کتاب همان چارلز دارنی است و دکتر مانت نقش مکمل قهرمان را دارد، اما تمام شخصیتها از لوریِ کارمندِ بانک گرفته تا میس پراسِ خدمتکار و مهربان، از سیدنیِ مست و عاشق و فداکار گرفته تا لوسیِ آرام و زیبا، به قدری هنرمندانه توصیف شده اند که هر کدام به تنهایی میتوانند قهرمان داستان باشند. این اولین اثری بود که از چارلز دیکنز میخواندم اما مشتاق شدم به مطالعهی باقی آثار این نویسنده! اگر به کتب کلاسیک یا تاریخی، داستانهای عاشقانه و یا مطالعه پیرامون انقلابهای جهان علاقه دارید حتما این کتاب را بخوانید چون هم کتاب تاریخ است هم کتاب عشق و هم کتاب انقلاب. پ.ن: شاید یکی از دلایلی که امام خمینی(ره) در وصیتنامهاش به مخالفین و منتقدین انقلاب اسلامی توصیه کرده است سرگذشت انقلابهای سایر ملتها را بخوانند و با انقلاب ما مقایسه کنند و سپس زبان به اعتراض بگشایند همین است که بدانند انقلاب ما زمین تا آسمان با انقلابهای دیگر ملتها توفیر دارد. #یادداشت_کتاب #چارلز_دیکنز #ابراهیم_یونسی #انتشارات_نگاه #همخوانی_کتاب