یادداشت سهیل خرسند
1401/9/13
تشکر نامه پیش از هر نقل و سخن، از جناب آقای دکتر جلال خالقی مطلق بابت سالها تلاش جهت تصحیح و تشریح شاهنامهی فردوسی، جناب آقای دکتر امیر خادم به جهت راهاندازیِ پادکستِ شاهنامهخوانی که آنقدر شیوا، روان و دوستداشتنی هر هفته به طور مرتب اپیزودِ جدید را بارگذاری میکنند که عاشقِ شاهنامه میشوید و در نهایت از دوستانِ عزیزم در گودریدز که پس از اینکه ناراحتیِ خود را در عدمِ توانِ خواندن، درک و فهمِ این اثرِ با ارزش به اشتراک گذاشتم به یاری من شتافتند و من را با پادکستِ جناب دکتر امیر خادم و تصحیحِ ۸جلدیِ شاهنامه به قلمِ دکتر جلال خالقی مطلق آشنا نمودند تا من نیز از لذتِ خواندنِ داستانهای زیبا و خواندنیِ شاهنامه بیبهره نمانم، صمیمانه تشکر میکنم. توصیه نامه دوستانی که همانند من به خواندن شاهنامه علاقه دارند و سطح ادبیاتِ فارسیِ آنان آنقدر نیست که به تنهایی قادر به فهم و درک متون آن باشند میتوانند از طریق کانال تلگرام زیر: @readingferdowsi و یا جستجوی نامِ «شاهنامه خوانی» به فارسی، یا جستجوی نامِ «ReadingFerdowsi» به انگلیسی در اپلیکیشنهای پادکست چه در سیستم عامل آی-او-اس چه در سیستم عامل اندروید به پادکستِ جناب دکتر امیر خادم دسترسی داشته باشند و ضمنا بندهی حقیر سوای اینکه زیر هر پست فایل پیدیاف کتاب را قرار میدهم کل فایلهای ۸جلدِ تصحیح شاهنامهی آقای دکتر جلال خالقی مطلق را یکجا در گوگل درایو برایِ شما بارگذاری نمودهام و از طریق لینک زیر میتوانید به کل آن دسترسی داشته باشید. https://drive.google.com/drive/folders/1OHeG7hZ7anj9CJuGAYCoTlkJkMmwdyR3?usp=sharing نظر نامه این جلد از شاهنامه کمی کسالتآور بود البته با داستان های دوران اسکندر آغاز و داستانهای دوران بهرام گور خاتمه یافت و حداقل آغاز و خاتمهی جذابی داشت که باعث شد خیلی از خواندنِ کتاب زده نشوم اما بین دوران آغاز و خاتمه حقیقتا فقط دلم میخواست روزنامهوار بخوانم و به دکتر خادم گوش فرا دهم و عبور کنم اما هیچچیز از ارزشهای شاهنامه و علاقهام به آن کم نکرد و قطعا در آیندهی نزدیک اگر عمری باقی باشد به سراغ جلد هفتم خواهم رفت. شرح نامه این جلد که جلدِ ششمِ شاهنامه است، به شرحِ داستانها و اتفاقات دورانِ ۱۴سال پادشاهی اسکندر و پس از آن آغاز پادشاهیِ ۲۸۳سالهی اشکانیان است که در این جلد از دوران ۲۸۳سالهی اشکانیان داستانها و ماجراهای ۴۲سال پادشاهیِ اردشیرِ بابکان، ۳۰سال پادشاهی شاپور پسر اردشیر، ۱سال و چهار ماه پادشاهیِ اورمزد پسر شاپور، ۳سال و ۳ماه پادشاهی بهرام پسر اورمزد، ۱۹سال پادشاهی بهرام پسر بهرام، ۴ماه پادشاهی بهرام بهرامیان، ۹سال پادشاهی نرسی، ۹سال پادشاهی اورمزد پسر نرسی، ۷۰سال پادشاهی شاپور ذوالاکتاف، ۲سال پادشاهی اردشیر نیکوکار، ۵سال وو ۴ماه پادشاهی شاپور پسر شاپور، ۱۴سال پادشاهی بهرام پسر شاپور، ۲۰سال پادشاهی یزدگرد بزهگر و نهایتا ۶۰سال پادشاهی بهرام گور است که سر انجام با مرگش و واگذاری تخت شاهی به پسرش یزدگرد خاتمه مییابد. نقلقول نامه "چو خونِ خداوند ریزد کسی، به گیتی درنگش نباشد بسی" پایان نامه به عنوان سخنِ پایانی باید عرض کنم که خیلی زشت و تباه است که افسانههای یونانی، رومی و... از جمله افسانههای تبای را بخوانیم٬ از آنها لذت ببریم و همه جا از زیبایی آن نقل کنیم و بدون خواندنِ شاهنامه از دنیا برویم. دوستانِ عزیزم، عمر ما انسانها همانطور که فردوسیِ بزرگ و والامقام در شاهنامه بارها، بارها و بارها تکرار میکند کوتاه است و مشخص نیست تا کی زندهایم پس قبل از اینکه دیر شود پیشنهاد میکنم اقدام به خواندنِ این اثرِ بزرگ و با ارزش کنید.