یادداشت روژان صادقی
1403/4/17
پرندهها، استادهایی در هنر زندگی کردن؛ نزدیکترین برخوردی که من با پرندهها دارم، نزدیک از این لحاظ که به اونها احساس دلبستگی کنم، فقط مخصوص صبحهایی خیلی زوده. صبحهایی که شاید 3-4 ساعت زودتر از حد معمول از خواب پا میشم. صبحهایی که رنگ آسمون نه به سیاهی شبه و نه به آبی صبح. این لحظات، شهر شلوغِ خالی از سر و صدا، پر میشه از صدای پراکندهی پرندههایی که نوید شروع روز جدید رو به من میدن. با وجود آرامشبخش بودن این صبحها هیچوقت تو زندیگم مسحور و مجذوب پرندهها نشدم. آدمهایی که از پرندهها نگهداری میکنن رو درک نکردم و عشق بی حد و اندازهی بعضی از عکاسها به اونها رو متوجه نشدم. اما با خوندن این کتاب، کتابی که خط به خطش پر از احساس شوق برای زندگیه، دیدم نسبت به این موجودات عوض شد. با خوندن 12 جستار کتاب، که هر کدوم برای یک ماه از ساله، یک اصل فراموش شده در زندگیهای پرهیاهوی شهری به ما خوانندهها یادآوری میشه. در فوریه از اهمیت چیزهای کوچک میخونیم. موفقیتهای کوچک، شعرهای کوتاه، داستانکها، نقاشیهای مینیمال، پرندگان کوچک و هر پدیدهای که به نوعی (و به اشتباه) "کماهمیت" تلقی بشه. ماه آپریل سفر نویسنده و زیر نظر داشتن پرندههای کانادا، توجه مارو نسبت به لذت آگاهی و یاد گرفتن جلب میکنه. آگاهی که از خوندن و دانشی که در نتیجهی نوشتن شکل میگیره. ماه ژوئن و جولای تلنگری هستن برای یادآوری اهمیت سکون. در مورد سختی هیچ کاری نکردن در دنیایی که هرکس سرش شلوغتره، آدم موفقتری هم هست! در این فصل بهم اهمیت "فقط" نشستن، سکوت کردن، به دغدغهها فکر نکردن و در اون لحظه فقط و فقط "بودن" نشون داده شد. ماههای دیگه در مورد عشق، انتظار، افسوس، پایان و … میخونیم. توضیح اینکه محتوای هرکدوم از اونها چه چیزی رو شامل میشه نه تنها در حوصلهی این مرور و من و شما نمیگنجه، بلکه نوشتنش اینجا و با قلم نحیف من از قدرت کلمات و جملههای جادویی که لابهلای هر سطرش گنجونده شده کم میکنه. اما چیزی که دوست دارم تاکید کنم، اینه که این جستارهای بینظیر حاصل یک سال نگاه کردن، فکر کردن و آموختن از پرندههاست. چرا روش تاکید میکنم؟ چون با فکر کردن به این قضیه میفهمیم موجودات بینهایت عجیبتر و پیچیدهتر از اونی هستن که فکرشو میکنیم و دنیا زیباتر از چیزیه که تصور میکنیم. و دقیقا موقعی که فکر میکنیم تمام اسرار کرهی زمین رو کشف کردیم، یه کتاب میخونیم که از پرندهها میگه و مارو یه بار دیگه شیفتهی زندگی کردن روی این کرهی خاکی میکنه.