یادداشت آرمان سلطانی

کتاب رفیق؛زندگی و مرگ ارنستو چه‌گوارا،بدلیل اینکه زندیگنامه شخصیت انقلابی و البته پرطرفدار چه‌گوارا و تبلیغات انجام شده برای این کتاب،اون رو تبدیل به یک کتاب پرفروش کرده.
اول از مزایای این کتاب بگم؛مهمترین ویژگی این کتاب این هست که نویسنده سعی کرده تاجایی که ممکنه بی‌طرفانه بنویسه و شخصیت واقعی چه‌گوارا به خواننده نشون بده و درواقع اسطوره‌زدایی بکنه.نویسنده تحلیل‌های جالبی بر روی نوشته‌ها و خاطرات چه‌گوارا زده بود که قابل تأمل و جالب بودند.
اما معایب کتاب بزرگتر و بیشتر از مزایای کتاب هست.اولین عیبی که من متوجه شدم اشتباهات نویسنده بود؛من بدلیل علاقه‌ای که به شخصیت چه‌گوارا دارم،در کنار کتاب به خاطرات و مستندات و همینطور یک کتاب زندگینامه‌ی دیگر از چه‌گوارا رجوع می‌کردم و شاهد اشتباهات نویسنده بودم.بعنوان مثال نویسنده در کتاب ذکر کرده بود که چه‌گوارا در 14 ژوئن بدنیا اومده بود درحالی که طبق منابع دیگه چون مادر چه‌گوارا قبل از عروسی با پدر چه‌گوارا،باردار شده بود،برای همین تاریخ تولد چه‌گوارا رو 1 ماه بعد،یعنی 14 ژوئن ثبت کرده بودن تا آبروی اونها نره.پس درواقع چه‌گوارا در 14 می بدنیا اومده بود.و یا نویسنده در کتاب نوشته بود که چه‌گوارا در سفری که بعد‌ها خاطرات آن سفر را با نام خاطرات موتور سیکلت منتشر کرد،8 ماه طول کشید درحالی که طبق خاطرات وی و منابع دیگر، این سفر 6 ماه طول کشید.نویسنده اشتباهات دیگری هم داشت که در اینجا توضیح دادن آن سخت است.از معایب دیگر کتاب میشه به این اشاره کرد که نویسنده بعضی قسمت‌ها اطلاعات ناقصی می‌ده و بعضی قسمت‌ها بسیار گنگ و نامنظم صحبت می‌کنه.مثلا خواننده‌ای که در ایران این کتاب را می‌خونه اطلاعاتی درباره پرون و پرونیسم و یا شرکت یونایتد فروت نداره اما نویسنده به گونه‌ای کتاب رو نوشته که فرض کرده همه خوانندگان کتاب این اطلاعات رو دارن و برای همین شما در قسمت‌هایی از کتاب گیج می‌شید.و یا نویسنده در کتاب درمورد بارداری هیلدا،اولین همسر چه‌گوارا می‌نویسه اما ناگهان دوباره به بحث در رابطه با براندازی رژیم آربنز در گواتمالا می‌پردازه که باعث گیج شدن خواننده می‌شود.عیب دیگری که کتاب داره این هست که وقتی منابع دیگه‌ای رو مطالعه می‌کنید و بعد به این کتاب رجوع می‌کنید متوجه می‌شید که کتاب بعضی مطالب رو نگفته که اگر اون مطالب رو نویسنده در کتاب می‌نوشت،اون احساس سردرگمی که هنگام خواندن کتاب به سراغ شما میاد رو دیگه احساس نمی‌کردید.
پ.ن:شما تمام این معایبی رو که من در اینجا نوشتم رو فقط درصورتی متوجه می‌شید که در کنار این کتاب به منابع دیگه هم رجوع کنید.
پ.ن.دوم:آقای بیژن اشتری کتاب‌های تاریخی خوبی رو ترجمه کردند ولی در کارنامه هر مترجمی،کتاب بد هم وجود دارد.
پ.ن.سوم:متن کتاب هم به دلایلی متن جذابی نداشت.