یادداشت محسنحسام مظاهری
1401/11/5
کتاب «به رنگ صبر» (خاطرات فاطمه صدر)، روایتی نزدیک، دست اول و خوشخوان از زندگی شخصی سیدمحمدباقر صدر (همسر راوی) و در درجهی بعد سیدموسی صدر (برادر راوی) است؛ دو شخصیت مهم و مؤثر تشیع معاصر و نمایندگان شاخص خاندان پرآوازهی صدر (در کنار سیدمحمد صدر و فرزندش سیدمقتدی). اما بخش جذابتر کتاب برای من، روایت یک عضو دیگر و کمترشناختهشدهی این خانواده است: بنتالهدی (آمنه). زنی نویسنده، شاعر، سخنور، فعال مدنی و مبلغ مذهبی. زنی که یک مؤسسهی آموزشی را مدیریت میکند، سفرهای تبلیغی میرود، علوم دینی را تا درجهی اجتهاد تحصیل کرده است، برای مطبوعات مقاله مینویسد، کتابخوان و داستاننویس است، در مجالس مذهبی سخنرانی میکند، نمایندهی یک مرجع تقلید است و به سؤالات شرعی پاسخ میدهد. «صدر»ها، مشخصاً سیدموسی و برادر بزرگترش سیدرضا، هم در حوزهی نظر و هم عمل و سلوک شخصی و منش اجتماعی، گرایشی از تشیع را نمایندگی میکنند که بهجهت مرزها و تفاوتهایش با گرایش تشیع سیاسی و دولتگرا جذابیتهای زیادی دارد. گرایشی که مروج الگوی زیست دیندارانهی مدنیتر، انسانمدارتر و جامعهگراتر و بهتبع آن تکثرپذیرتر و با مدارای بیشتری است در مقایسه با الگوی تشیع سیاسی. باایناوصاف بنتالهدی صدر را میتوان نسخهی زنانهی این گرایش دانست.