یادداشت Yasaman Tamjidi
1403/11/20
کتاب بلوهر و بوذاسف به بیان داستان زندگی بودا پرداخته. بوذاسف همان بوداست و بلوهر نام زاهدیست که به دربار بودا راه پیدا میکند و برایش از آیینشان حرف میزند. کتاب، برعکس اسم نامأنوسش نثر ساده و روانی دارد و متنش قابل فهم است. قطر آن هم بسیار کم است.۱۴۲ صفحه با قطعی کوچک. با این حال متن گیرایی جالبی داشت. خصوصا در ابتدای داستان، برای من که آشنایی چندانی با بودا و زندگی او نداشتم همه چیز تازه و شگفت انگیز به نظر میرسید. هرچند رو به انتهای کتاب مطالب تقریبا تکراری شده و همان مباحث قبلی در قالبهای متفاوت دوباره بازگو میشدند. چیزی که از دین بودا در این کتاب به نمایش گذاشته میشود به شدت شبیه دین اسلام است، که نمیدانم آیا حقیقت است یا نتیجه تحریف مترجم. و اندیشه اصلیای که کتاب حول آن میچرخد و با استفاده از آن آیینش را به بودا میشناساند مرگ و قیامت است. در تمام مثالها و روشنگریها هدف اصلی فهمیدن عمیق این مطلب است که انسانها روزی میمیرند و وابستگی دنیوی هیچ سودی ندارد. و دعوت به توجه به معنویت از دریچهی مرگ صورت میگیرد. البته سایر نکات دینی هم ذکر شده اند ولی اندیشه غالب ترس از مرگ و نیستیست. به همین دلیل از جایی به بعد کتاب کسل کننده میشود، نکتهی جالب دیگر کتاب ساختار مشابهاش با هزار و یک شب است و هرچند کوتاه، اما به تعداد فراوان در طول کتاب داستان در داخل داستان مطرح میشود. که تلاش جالبی برای تقلید از هزار و یک شب برای مقاصد مذهبی به نظر میرسید. درکل کتاب برای کسی که به بودا و یا بودا از دریچه مسلمانان در زمان قدیم علاقه داشته باشد قاعداتا جالب توجه است.