یادداشت سعید رهنما

در دنیای امروز که اخبار پر از جنگ، تروریسم و جنایت است، باور این موضوع سخت است که خشونت در حال کاهش است. اما استیون پینکر، با کوهی از داده‌های تاریخی و آماری، این باور ما را به چالش می‌کشد. «فرشتگان بهتر ذات ما» نه تنها می‌گوید خشونت کاهش یافته، بلکه دلیل آن را هم توضیح می‌دهد.
برای من خواندن این کتاب شبیه یک سفر طولانی در زمان بود، از قبایل باستانی و انقلاب‌های خونین تا دادگاه‌های امروزی و قوانین حقوق بشر را جلوی چشمتان می آورد. نویسنده با لحنی محققانه و در عین حال جذاب، تاریخ را زیر و رو می‌کند تا ثابت کند که انسان‌ها در طول قرون، به طور فزاینده‌ای مسالمت‌آمیزتر شده‌اند. حس و حال کتاب، ترکیبی از شوک و امید است. از یک سو با جزئیات وحشتناک تاریخ روبرو می‌شوید و از سوی دیگر، با دیدن روند رو به رشد عقلانیت و انسانیت، به آینده امیدوار می‌شوید.
نویسنده ادعا می کند که عواملی مثل قانون، تجارت، سواد و رسانه‌ها، چگونه به تدریج تمایلات خشونت‌آمیز ما را مهار کرده‌اند. مفاهیمی مثل "غلبه بر نقص‌های شناختی" یا "همدلی" که در کتاب مطرح می‌شوند، فقط اصطلاحات نیستند، بلکه نشان می‌دهند که چگونه ما به عنوان یک گونه، در مسیر تکاملی خود به سوی صلح حرکت کرده‌ایم. شاید تنها بخشی که برای برخی مخاطبان، خصوصاً کسانی که به داده‌های آماری علاقه‌ای ندارند، کمی چالش‌برانگیز باشد، حجم زیاد اطلاعات و نمودارها است، اما پیام اصلی کتاب کاملاً واضح است.
این کتاب به ما یادآوری می‌کند که به جای غرق شدن در ناامیدی از اخبار روز، باید به روند بزرگ تاریخ نگاه کنیم و به نیروی عقل و انسانیت برای ساختن آینده‌ای بهتر ایمان داشته باشیم.