یادداشت

قدرت عادت
        همه‌ی ما اسیر عاداتمون هستیم. در لحظاتی که فشار روحی بر ما زیاد می‌شه اغلبمون دست به کارهایی می‌زنیم که مدتهاست به خودمون قول دادیم ترکش کنیم یا حتی ترکش کردیم، اما باز به سمتش بر می‌گردیم، یک نمونه معروفش، اعتیاد به مواد مخدر هست، احتمالا رفتن فردی که سابقه مصرف نداره، کمتر از کسی هست که سابقه‌ی مصرف داره. دلیل؟ عادت قدیمی که در مشکلات خودش رو نشون می‌ده. اما آیا راهی برای رهایی نیست؟ چارلز دوهینگ در کتاب قدرت عادت با مستندات علمی و روان‌شناختی و جامعه‌شناسانه به ما نشون می‌ده که راه هست، اما رفتن در این راه دو چیز لازم داره: اول آگاهی از چرخه‌ی عادت و چگونگی ساخت عادات جدید و تغییر عادات قدیم، دوم صبوری و پذیرش این حقیقت که تغییر عادت کاری زمان‌بر هست. 
کتاب در سه بخش کلی تدوین شده، بخش اول بیشتر به تعریف عادت و نقش عادت در زندگی فردی صحبت می‌شه، بخش دوم به عادات سازمانی و چگونگی شکل گیری اونها و اثرشون بر سازمان‌ها می‌گه و در بخش سوم به عادات در جامعه و کنش‌‌های اجتماعی می‌پردازه. 
این کتاب برای من پر از شگفتی بود، چون علاوه بر عادات، اطلاعات زیاد دیگری در حوزه‌های مختلف هم در خلال روایت‌هایی که برای چگونگی اثر گذاری عادات بیان می‌کنه کسب کردم. با این همه موضوع مشترک همه اونها عادت و چگونگی استفاده یا ضربه خوردن از اون‌ها بود، که این بررسی کاملا مبتنی بر علوم تجربی بود.
این کتاب، یک کتاب پژوهشی است، نه یک کتاب تکنیکال. این حرف به این معنی نیست که کاربردی نیست، برعکس، بسیار کاربردی و مفید هست، اما اگر انتظار دارین در این کتاب به شیوه‌ی اکثر کتاب‌های توسعه فردی راهنمای گام به گام برای پیاده سازی روش‌ها پیدا کنید، ناامید می‌شوید. در واقع حتی نباید انتظار یک نتیجه ‌گیری و جمع بندی ساده در انتهای هر بخش رو هم داشته باشید. چیزی که البته با شیوه‌ی علمی کتاب در تضاد هست و به نظرم بزرگترین نقطه ضعف کتاب. 
اگرچه در پیوست، نویسنده، راهنمایی برای استفاده از آموخته‌های کتاب ارائه می‌ده، اما به نظرم جای خالی نتیجه‌گیری انتهای هر بخش رو پر نمی‌کنه. به ویژه که در هر بخش با حجم عظیمی از مباحث مفصل و پر از اطلاعات جنبی روبرو می‌شویم. در واقع برای جمع بندی، نیاز دارید در طول مطالعه کتاب، در طول خوانش قلم و کاغذ همراهتون داشته باشید و فهمتون از مطالب رو خودتون یادداشت کنید یا مثل من که شرایط و امکانش رو نداشتم، به ضمیر ناخوداگاهتون برای درک و تجزیه تحلیل مطالب اعتماد کنید.
ترجمه می‌توانست بهتر و گویاتر هم باشد. من این کتاب را خودم نخریدم و در نتیجه بررسی خاصی روی ترجمه‌ها نداشتم. اگر قصد خرید این کتاب ارزشمند رو دارید، چون ترجمه‌های متعددی از این کتاب در بازار نشر موجود هست، ارزش داره زمانی رو صرف انتخاب بهترین گزینه کنید.
من ترجمه‌ی پروین بیات از نشر هورمزد رو مطالعه کردم.

      
2

2

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.