یادداشت سارا شادمهر؛
1404/6/19
بعد از هیجان "شمشیر سرنوشت"، حالا نوبت به "خون الفها" (Blood of Elves) میرسد که دروازهای به حماسهی اصلی و پرماجرای ویچر باز میکنه. "خون الفها" اولین رمان از حماسهی ویچر بود که ساختار داستانی اون از مجموعهی داستانهای کوتاه قبلی (آخرین آرزو و شمشیر سرنوشت) فاصله میگیره و به یک روایت خطی و طولانیتر تبدیل میشه . این کتاب، پایههای نبرد بزرگ بین امپراتوری نیلفگارد و پادشاهیهای شمالی، و البته سرنوشت گرالت، ینیفر و سیری را محکم میکند. نقاط قوت "خون الفها": ورود به حماسهی بزرگ: تغییر ساختار روایی: مهمترین تغییر در این کتاب، فاصله گرفتن از داستانهای کوتاه و ورود به یک رمان حماسی و چندصداییسک . این انتقال، اجازه میداد تا عمیقتر در دنیای ویچر غرق شد و با پیچیدگیهای سیاسی، اجتماعی و نظامی اون آشنا شد ازجمله مباحث مورد بحث و بررسی سیاسی اجتماعی امپراطوری و پادشاهیهای شمالی که در تنش و نوسان مشکلاتی مثل قحطی ، شورشها ، نبردها و نزاعهای مابین نژادهای هوشمند هستش. گسترش جهان: ساپکوفسکی در این جلد، دنیای ویچر را به طرز چشمگیری گسترش میده. دیگه فقط گرالت و هیولاها نیستند؛ ما با سیاستمداران، پادشاهان، گروههای شورشی، و منازعات نژادی بین انسانها و الفها و دورفها روبرو میشویم که هر لحظه امکان فروپاشی جهان و دنیا رو بیشتر میکنه . تمرکز به رابطهی بین شخصیتهای گرالت ، سیری و ینفر: آیندهای در خطر: سیری، "سرنوشت " گرالت، در این کتاب به کانون توجه تبدیل میشه. نه تنها وارث تاج و تخت سینترا است، بلکه دارای قدرتهای مرموزی است که او را به هدفی برای بسیاری از گروهها تبدیل میشه. اما در این جلد فقط گرالت تنها ویچر ما نیست . ما با ویچرهای دیگهای مثل وزمیر، لمبرت و اسکل آشنا میشیم و جنبههای انسانی و پدرانهی گرالت را بیش از پیش میبینیم. این بخشها حس خانوادهای نهچندان معمول را به خوبی منتقل میکنند و با مشکلات تربیت دختربچه دست و پنجه نرم میکنند. آموزش نزد ینفر: انتقال سیری به معبد ملیتله و بعد تحت آموزش ینفر قرار گرفتن، بخشهای کلیدی دیگری هستند که عمق شخصیت سیری و رابطهی او با گرالت و ینفر را بیشتر میکنند. ینیفر به عنوان یک مربی سختگیر اما دلسوز، ابعاد جدیدی از شخصیت خودش رو نشون میده و در این جلد ینفر عزیز تونست جایگاه ویژهای در قلب من کسب کنه . پیچیدگیهای سیاسی و نژادی: جنگ و پیامدهای آن: "خون الفها" به وضوح نشان میدهد که جنگ تنها به نبردهای بزرگ خلاصه نمیشه، بلکه پیامدهای عمیقی بر زندگی مردم عادی و به خصوص اقلیتهای نژادی داره که نزاعها و مشکلات بیشتری رو به همراه داره. توسعهی شخصیتها: گرالت، پدر و محافظ: و یک چیز دیگه که من واقعا لذت بردم ازش این بود که گرالت در این جلد، نقش پدرانه و محافظ خودش رو پررنگتر میکنه و دیگه فقط به فکر انجام قراردادهاش نیست، بلکه تمام وجودش درگیر محافظت از سیریعه. و نقش عمیقی و حیاتیای که در زندگی سیری ، فرزند شگفتی رو داره به خوبی اجرا میکنه . ینفر، مربی و مادرخوانده: ینفر هم در کنار گرالت، به نقش مهمی در سرنوشت سیری میرسه. رابطهی ینفر با سیری، ابعاد جدیدی به شخصیت جادوگر مرموز و قدرتمند میبخشه که به جذابیت داستان اضافه میشه. اما باید به این موضوع هم اشاره کنم افت سرعت در برخی قسمتها با توجه به تغییر ساختار و تمرکز بر جزئیات سیاسی و آموزشی، ممکنه که سرعت روایت در برخی بخشها برای بعضی افراد که به اکشنهای پیدرپی عادت دارند، کمی کند به نظر برسه. اما این کندی به منظور ساخت جهان و شخصیتپردازی عمیقتر ضروریعه. مقدمهچینی برای جلدهای بعدی: "خون الفها" بیشتر حکم مقدمهای برای حماسهی بزرگتر را داره. در این کتاب، گرههای داستانی زیادی باز نمیشن، بلکه گرههای جدیدی زده میشن و خواننده برای ادامهی ماجراهای هیجانانگیز مشتاق میمونه. این میتواند هم یک نقطه قوت باشد (ایجاد اشتیاق) و هم یک نکته که ممکن است بعضی هارو را کمی ناامید کنه(انتظار برای حل مشکلات ) "خون الفها" یک گام بسیار مهم و موفق در مجموعه ویچره. این کتاب به طرز ماهرانهای از داستانهای کوتاه به رمان حماسی تبدیل میشه با دنیایی غنی، شخصیتهایی پیچیده و درگیریهای سیاسی و اخلاقی عمیق رو به تصویر میکشه. سپکوفسکی با تمرکز به سیری و آموزش اون، و همچنین گسترش دادن ابعاد سیاسی جهانش، خواننده را به یک ماجراجویی فراموشنشدنی دعوت میکند.