یادداشت نیکو علیدوستی

Proust
        . آنچه ما را نا امید می کند، پوچی و بی اعتباری آن چیزی است که خوش داریم کامیابی اش بنامیم. اما کامیابی چیست ؟ یکی شدن سوژه ( فاعل ) با ابژه ( موضوعِ ) خواهش خود. در حالیکه سوژه ( فاعل ) بی تردید در راه، بارها مرده است.

1.Ce qui nous déçoit, c'est le néant de ce que nous nous plaisons à appler l'accomplissement. Mais qu'est-ce que l'accomplissement ? C'est l'identification du sujet à l'objet de son désir. Or le sujet est mort - sans doute plusieurs fois - en route.
گمان می کنم توضیحی نیاز باشد تا مفهوم این گفته بکت در جُستار 《پروست》 روشن تر شود. توضیح آنکه ، غالب آدمیان همواره در طلب دائم به سر می برند ( یکی کمتر یکی بیشتر ) و امید و آرزویی در دل می پرورانند. با برآورده شدن هر یک از این آرزوها ، آرزویی دیگر سر در می آورد. بر وفق فلسفه بکت در این جُستار که سخت تحت تأثیر شوپنهاور است، خویشتن انسان در طول زمان قطعه قطعه می شود و بسط می یابد و درک بهتر آن هنگامی مقدور است که آن را نه خودی واحد بلکه چونان مجموعه ای از خودها در نظر بگیریم. هنگامی که آرزویی برآورده می شود ، دل هرزه گرد ما به جانب خواسته و تمنایی دیگر روی می کند و در نهایت اینکه خواهش را پایانی نیست. همین طور  از نظر بکت در این جُستار،  ما فقط زمان را مصرف نمی کنیم بلکه زمان نیز ما را مصرف می کند و به چیزی غیر از آنچه بوده ایم مبدل می کند. بکت معتقد است ما تنها فرسوده از گذشت دیروز نیستیم ، ما کس دیگری هستیم غیر از آنچه قبل از مصیبت دیروز بودیم. به علت این خصلت زمان، ما به عنوان سوژه ، آن کسی نیستیم که قبل از مصیبت دیروز بودیم. در نتیجه به علت همین خصلتِ زمان، سوژه ی هنگامِ طلبِ خواسته با سوژه ی هنگام برآورده شدنِ خواسته متفاوت است. ما هنگام برآورده شدن خواسته دیگر آن کسی نیستیم که آن خواسته را طلب می کرد و زمان باعث تغییر ما شده است. در نتیجه به علت این دو مورد، کامیابی هیچ وقت تحقق پیدا نمی کند زیرا سوژه ( ما ) هیچ وقت با ابژه ( موضوع میل و خواسته خود ) تلاقی نمی کند. نتیجتاً به این علت و به علت اولی که در خطوط بالا توضیح دادم ( اینکه خواهش را پایانی نیست )  زندگی مبدل می شود به انتظاری بیهوده و معطوف به آینده برای آمدن گودویی که هرگز نمی آید.
( این توضیحاتی که نوشتم خلاصه ای از کتاب مقدمه کمبریج بر ساموئل بکت  نوشته رونان مک دونالد هست. این کتاب هم تحت همین عنوان و هم تحت عنوان "روایت ذلت/ درآمدی بر اندیشه و آثار ساموئل بکت" توسط دو مترجم متفاوت ترجمه و چاپ شده است. )
_______________________________________
۲_ خاطره و عادت صفاتِ سرطانِ زمان اند.
La mémoire et l'habitude appartiennent à ce cancer qu'est le temps.