یادداشت محمدامین اکبری
1401/2/16
به نام او این چند روز که برای رفت و آمد بیشتر رانندگی میکردم بد ندیدم که کتاب صوتی گوش کنم یکی از این کتابها "ماشاءاللهخان در بارگاه هارون الرشید" نوشته "ایرج پزشکزاد" بود. کتابی تقریباً کمحجم، جزو کارهای اولیه او که در اواخر چهارمینِ دهه قرنِ پیش منتشر شده است. داستانِ خیالیِ سفر ماشاءالله خان دربانِ بانک به دربارِ هارونالرشیدِ عباسی. ویکیپدیایِ کتاب میگوید سریال قهوه تلخِ مهران مدیری اقتباسی از این اثر است، که البته بیراه هم نمیگوید. کتاب به تازگی توسط نشر "فرهنگ معاصر" تجدیدچاپ شده و در کنار دیگر اثرِ پزشکزاد: "دائیجان ناپلئون" در دسترس مخاطبان است. سه حالت وجود دارد: یک و دو اینکه تنها یکی از این دو اثر را خواندهاید. سه اینکه هیچکدام را نخواندهاید. اگر ماشاءاللهخان... را خواندهاید و مانند من چندان از آن خوشتان نیامده حتما دائیجان... را که نزدیک دو دهه بعد از آن نوشته شده بخوانید. اگر برعکسِ این باشد باید به عرضتان برسانم اگر ماشاءاللهخان... را نخواندید چیز زیادی از دست ندادید این کتاب نه یک رمان بلکه یک فکاهی تقریبا سبک است که فرسنگها با دائیجان... (شاهکار پزشکزاد) فاصله دارد. در مورد دسته سوم با توجه به توضیحات بالا هرکاری خواستید بکنید 😊 و اما یک نکته باز هم میگویم من رمان را نخواندم بلکه گوش دادم هرچقدر که کتاب به دلم ننشست اجرای نسخه صوتی آن توسط ایوب آقاخانی نه تنها به دلم نشست بلکه مرا به وجد آورد اجرای آقاخانی و رُلهای مختلفی را که بازی میکرد بینظیر بود امیدوارم بیشتر از اینکارها بکند.