یادداشت آریانا سلطانی
1403/10/11
در رویارویی خاطره مان با واقعیت تازه، همین واقعیت است که سرخوردگی یا شگفت زدگی ما را می نمایاند. . . . کتاب در سایه دوشیزگان شکوفا دومین جلد از رمان در جستجوی زمان از دست رفته، نوشته مارسل پروست است. این کتاب در ادامه جلد نخست به کودکی و سپس نوجوانی راوی میپردازد. شاید دو مورد از اصلی ترین موضوعات این کتاب تخیل و جستجوگری در حقایقی است که در نوجوانی به شناخت از آنها میپردازیم و سپس عشق های این دوره از زندگی انسان باشد. به گونه ای که از نام آن مشخص است، دوشیزگان شکوفایی که در زندگی انسان یافت میشوند و در سایه آنها میتوان با ژرف شدن در حس های خود به شناختی از خودمان برسیم. کتاب دو بخش دارد. بخش نخست اطراف خانم سوان است و داستان عشق راوی به ژیلبرت، دختر سوان است. و خانه سوان و اطرافیان آنها و کشمکش های اولین عشق های یک شخص. و بخش دوم آن مربوط به سفر راوی به بلبلک، شهری تفریحی و ساحلی است که در آن راوی به آشنایی با الستیر نقاش و دوشیزگانی میپردازد. الستیری که در وصف او میگوید خداوندِ کتاب مقدس با نامیدن چیزها آنها را آفرید و الستیر با گرفتن نام آنها و دادن نامی جدید آنها را از نو خلق میکرد. چرا که الستیر با تعابیر حسی اولیه خود تمام حقایق و زیبایی های عادی زندگی را میدید و با حسی نوین خلق میکرد که گویی تا کنون به آن دقت نکرده بودیم. دوشیزگان شکوفایی که راوی را دچار جنونی از نوع تمنا و خوشی ای میکرد که گویی آزاد است میان آنها بگردد و به زیبایی تخیل بپردازد اما خود را محدود به قید و بند عشق یک نفر نداند. . این کتاب پس از چاپ خود جایزه گنکور را نصیب پروست کرد و زیبایی هایی که در توصیف نقاشی های الستیر و توصیفات کلیسای مصور بلبک بیان میکند، همچنین در برخورد از شناخت زیبایی های چهره دختران و دوشیزگان بلبک بیان میدارد، که در تقابل با ثبات حافظه است و همچنین کششی که این مکان تفریحی برای زندگی در لذات شهوی و لحظه ای در کتاب ایجاد میکرد را پروست به زیبایی با پرداخت به کنه شخصیت ها و پرداختن به ریز جزئیات رفتاری و شناختی انسان ها به گونه ای با یکدیگر تلفیق میکند که ستودنی بودند. اری شاید بهترین تعبیر پروست نسبت به شاهکارهای هنری همان باشد که خود آن شاهکار ها پیروان خود و ادراک از خودشان را با گذشت زمان میسازند. چرا که در ابتدای امر هیچکس به ژرفای شاهکار پی نمیبرد و نیاز به زمان خواهد داشت. تا ببینیم در ادامه چه خواهد شد. در پناه خرد.