یادداشت زهره رستملو 🇵🇸
1403/11/9
پیش از مطالعهی این کتاب، خوب است که با تأمل به این پرسش بنگریم: اگر امام حسین (علیهالسلام) در عاشورای سال ۱۴۴۶ یا سالهای اخیر میخواست قیام کند، محور این نهضت چه میتوانست باشد؟ «نه میتوان گفت که حضرت برای تشکیل حکومت قیام کرد و نه اینکه هدف ایشان صرفاً شهادت بود... کسانی که گفتهاند "هدف، حکومت بود" یا "هدف، شهادت بود"، در حقیقت میان هدف و نتیجه خلط کردهاند. خیر؛ هیچکدام هدف نبود. امام حسین علیهالسلام هدفی دیگر را دنبال میکرد؛ منتها تحقق آن هدف، حرکتی را میطلبید که نتیجهاش یا حکومت بود، یا شهادت. حضرت برای هر دو مسیر آمادگی داشت؛ هم مقدمات حکومت را فراهم میساخت، و هم خود را برای شهادت مهیا کرده بود. هرکدام نیز که رخ میداد، درست و پذیرفتنی بود، اما نه بهعنوان هدف، بلکه بهعنوان نتیجه.» (مقام معظم رهبری، ۱۳۷۴/۳/۱۹) از منظر رهبر معظم انقلاب، هدف قیام حضرت اباعبداللهالحسین (ع) حفظ اسلام و بقای دین بود. تحقق این هدف، چه از مسیر تشکیل حکومت اسلامی و چه از راه شهادت، قابل تحقق بود. بنابراین، هر جا که اساس اسلام در معرض تهدید قرار گیرد، وظیفهی مسلمانان است که در راه صیانت از آن قیام کنند؛ همانگونه که حضرت امام خمینی (ره) با تأسی از جد بزرگوارشان نهضتی را برای پاسداری از دین آغاز کردند و در نتیجهی همراهی مردم، حکومت اسلامی تشکیل یافت (آن چیزی که منجر به تشکیل حکومت شد و نه شهادت برخلاف سایر قیامهای حسینی؛ همراهی مردم بوده است.). کتاب حاضر با همین نگاه تحلیلی به تبیین این اصل میپردازد که جوهره و محور اصلی قیام، حفظ دین است؛ از همین رو، عنوان «جانها فدای دین» برای کتاب برگزیده شده است. الحمدلله که توفیق بهرهمندی از معارف استاد بزرگوار، حاجآقای زکیپور، نصیب ما شد. یکی از دستاوردهای ارزشمند علامه مصباح، تربیت شاگردانی فرهیخته و ژرفاندیش است. به واسطه وجود شخصیتهایی چون علامه و شاگردانش، فهمی تازه و عمیق نسبت به بیانات حضرت آقا و معارف ناب اسلامی حاصل شده است؛ الحمدالله.