یادداشت محمد ابراهیم آبادی
1403/10/1
کتاب حاضر به نویسندگی ژوانس فووریه است. او در این کتاب سعیاش در بیان و تفسیر جغرافیای مناطقی است که از آنجا گذر کرده. جزییات در این کتاب جالب و جذاب است: از توصیف مکان ها، مراسمات و رسم و رسومات تا وقایع دربار ناصرالدین شاه. فووریه خاطراتش در آن سه سال در مورد اوضاع ناصری و دربارش تا بازگشتش از ایران به کشور خود را همراه با عکس های تاریخی توصیف و شرح می دهد که یکی از بهترین منابع درباره ی اوضاع ایران در آن سالها محسوب می شود. این کتاب می تواند مرجعی مفید برای اطلاعاتی هر چند مختصر از کشورهای واقع در مسیر سفر ناصرالدین شاه، وضعیت مذهبی آن دوران، درباریان، وضع حرم و کاخ ها و در آخر خصایل ناصرالدین شاه از زبان شخص سوم خارجی که نفعی برای او ندارد باشد. نویسنده دکتر دربار ناصرالدین شاه بوده و شاهد عینی زندگانی روزانه ی او بوده است. او بیان میدارد که وضعیت ایران در آن دوران بسیار اسف بار و تاسف برانگیز است که در جای جای خاطرات خود به این موضوع اشاره کرده است. شروع سفر فووریه از تبریز و بیان فقر و ازدیاد گدایان در آن شهر بود و با بازگشت از سفر فراهان که وبا شیوع پیدا کرده بود از معالجه خسته شده و مرخصی خود را از دربار شاه خواهان شد.این کتاب بسیار جالب را به دوستداران تاریخ ایران خصوصا دوران قاجار پیشنهاد میکنم.