یادداشت مهدی منزوی

"دریا دریا زندگی" اثر "مای جیا" ترجمه "دکتر حامد وفایی"
قبلا از این نویسنده معاصر چینی، کتاب "کشف رمز" منتشر شده بود و این دومین رمان نسبتا بلند ترجمه شده از زبان اصلی(چینی) به فارسی هست که بازهم توسط دوست خوبم دکتر حامد وفایی یک چینی شناس کاردرست به چاپ رسید. یک سال پیش بود که کتاب رو برام امضا کرد و چقدر زود گذشت مثل چشم برهم زدنی!
این رمان با داستان "کشف رمز" شباهت هایی دارن از این حیث که شخصیت اصلی به نوعی نظامی هست ولی فضا بطور کلی متفاوت هست. داستان پیرامون یک سرهنگ چینی هست که در جراحی پزشکی مهارت تجربی بسزایی داشته ولی در یک روستای دورافتاده به تنهایی زندگی میکنه.
داستان از زبان یک کودک و با نگاه کودکانه بیان میشه و کم کم با بزرگ شدن کودک روایتهاش هم ادامه پیدا میکنه تا پنجاه شصت سال بعد! شروع داستان مربوط به بعد از پایان جنگ جهانی دوم و شروع جنگهای داخلی چین بین ملی گرایان و کمونیستهاست. درادامه با روایت کردن زندگینامه سرهنگ، به قبل تر هم برمیگرده مثل دوران جنگ جهانی دوم و حضور ژاپنی ها در چین. راوی پدری داره که از قضا دوست صمیمی سرهنگه و پدربزرگ پسر که با اونها زندگی میکنه، از سرهنگ متنفره. بررسی این دوگانگی در رفتار با یک شخصیت در نظر یک کودک جالب بود و تا انتهای داستان هم ادامه داشت. داستان کم کم جون میگیره و در اواسط جذابتر میشه و دوست داری جواب سوالاتت رو بگیری ولی تا صفحه آخر انگار باید همش منتظر یک سورپرایز دیگه بمونی! ناگفته نماند که تیغ سانسورچی ارشاد هم یک سردرگمی هایی ایجاد کرده و بنظر من به فهم روان داستان صدمه زده. اول داستان گفته میشه که همه اهالی روستا سرهنگ رو "خواجه" صدا میزنن چون احتمالاً در جنگ آسیب دیده وگرنه چرا بااینکه خیلی خوشتیپ و خوش قد و بالا و جذاب هست، تنها زندگی میکنه و همسری نداره؟! حل همین یک مساله خودش دنیایی از داستانها میسازه که تبحر نویسنده رو در داستان پردازی به رخ میکشه.

وجه تسمیه کتاب هم برگرفته از صفحه ۴۷۹ است، که در توضیح  عبارت "دریا دریا زندگی" میگه:" توصیفی از پیچیدگی و بالا و پایین های فراوان در زندگی آدم....در مجموع میخواهد یادمان بدهد که آدم باید هرطور شده درست و حسابی زندگی اش را بکند، نه اینکه به استقبال مرگ برود."

درمجموع رمان جالبیست مخصوصا برای کسانیکه اطلاعات قبلی درباره تاریخ معاصر چین دارند و یا علاقه مندند تا بیشتر بدانند.

۵۳۶ صفحه
#دریا_دریا_زندگی #حامد_وفایی

متن کتاب تعداد قابل توجهی جملات نغز و ضرب المثل چینی داره که معادلهای فارسی به درستی یا در متن و یا در پانوشتها اومده و من دوست دارم برای خودم یادداشتشون کنم.

-ابهام های بزرگ را در شهرها و ابهام های کوچک را در طبیعت بجویید.
- مهمان رفته و چای یخ زده ( کنایه از رابطه سرد بین افراد)
- تا وارد لانه ببر نشوی، دستت به توله اش نخواهد رسید. (نابرده رنج گنج میسر نمیشود)
- گوساله از ببر نمیترسد (کنایه از نترسیدن فرد بی تجربه از خطر)
- ببر هرقدر هم وحشی باشد، توله اش را نمیخورد. ( آدم اگر گوشت برادرش را بخورد، استخوانش را دور نمیاندازد)
- کسی که از گرگ بترسد، به زودی با ببر مواجه می شود. (کنایه از ترس و هراسی که مرحله به مرحله افزون می شود)
- داشتن شجاعت دست زدن به دم ببر (توصیف فرد شجاع)
- گوشت را از دهان ببر قاپیدن و خوردن ( کنایه از مواجهه با خطر شدید)
- وقتی در کوهستان ببر نباشد، شیر میشود سلطان.
- برای زدن ببر باید سرش را زد و برای کشتن مرغ باید گلویش را برید. (برای آسیب زدن به کسی باید نقطه ضعفش را هدف گرفت)
- آدم در ۴۵ سالگی چون ببری است که تازه از کوهستان به درآمده (کنایه از پختگی انسان)
- راه کوه ببر را درپیش گرفتن (کنایه از خطر کردن آگاهانه)
-با آب رودخانه زرد هم پاک نمیشود.
- چون رنگ پوست صورتش سفید است، مابقی معایبش به چشم نمی آید.
- ساز زدن برای گاو (یاسین به گوش خر خوندن)
- راسویی که می رود عید را به مرغ تبریک بگوید ( کنایه از فردی که برای منفعت شخصی کاری انجام دهد.)
- بدکاره ای که ادای تابلوهای منقش سرسراها را درمی آورد ( کنایه از انسان بدی که ظاهری حق به جانب دارد)
- زانوی مرد طلاست ( در برابر هرکسی نباید زانو زد)
-به قدری ندار بودند که دیوار را سوراخ میکردند تا از نور خانه همسایه استفاده کنند (کنایه از فقر شدید)
- شکر آسمان شکر زمین (خدا را شکر)
- گریه به پهنای صورت (مثل ابر بهار گریه کردن)
- ماجرای دریا و درخت توت (دریا به کشتزار درخت توت تبدیل شد کنایه از شرایط غیر طبیعی و پر فراز و نشیب)
- دریایی بی موج  یا سکوت بارش برف (ظاهری بی اعتنا به اتفاقات)
- بارش کلوچه از آسمان (کاری نکردن و درآمدی قابل توجه داشتن)
- در جنگ هزار نفر از دشمن را که بکشی، هشتصد نفر از افراد خودت هم نابود میشوند.
- دست و بال همنشین با مرکب خوشنویسی، همیشه سیاه است ( کمال همنشین در من اثر کرد)