یادداشت sky

کلیدر»نام کوهی در حوالی سبزوار است که عمده قسمت های داستان در آنجا اتفاق می افتد... خلاصه=» داستان با ورود مارال دختر کرد به روستای کلیدر آغاز می شود جایی که قهرمان داستان گل محمد در آنجا زندگی می کند ،مارال و گل محمد با آنکه هر دو نامبرد دیگری هستند به هم دل می بازند و با هم ازدواج می کنند ازدواج این دو تبعاتی دارد که به موجب آن گل محمد دست به قتل امنیه ای می زند و به زندان می افتد در زندان یکی از اعضای حزب توده بنام ستار او را فراری می دهد ،گل محمد پس از آزادی زندگی جدیدی را آغاز می کند او افرادی را دور خود جمع کرده و به مقابله با زمین داران و اربابان طلب حق رعیت مردم می رود ... محمود دولت آبادی خود در همین منطقه کلیدر بزرگ شده است و کار های مثل پینه دوزی کار روی زمین های سخت و کارهای احشام را انجام داده ،او کودکی سختی در این منطقه داشته ... وقتی کتاب را می خوانید توصیفات دولت آبادی از زندگی روستایی و ایلی ، فقر و نداری کشاورزان و ...آنقدر قانع کننده و ریز به ریز است که به راحتی می توان فهمید نویسنده نمی تواند بدون اینکه خود تجربه ای در این زمینه داشته باشد این جزئیات را خیال پردازی کند... دولت آبادی یکبار هم بخاطر رمان کلیدر که دومین رمان طولانی دنیاست نامزد نوبل ادبیات شده به این شکل ک او در آن زمان در دانشگاه میشیگان به سر میبرده و آنها به او پیشنهاد یک بورس نه ماهه می دهند که بماند و کلیدر را به انگلیسی ترجمه کند قطعا نوبل را میبرد، اما دولت آبادی بخاطر نوشتن روزگار سپری شده مردم سال خورده این پیشنهاد را رد می کند... دولت آبادی داستان گل محمد این جوان شجاع را به نقل بزرگتر ها وریش سفید ها شنیده و به این جوان و رشادت هایش اعتبار ملی بخشیده است... من بطور کلی رمان های طولانی رو سخت میخونم یا زیاد سمتشون نمیرم ولی کلیدر برام روتین شده بود و تنها کتابیه که از تموم شدنش ناراحتم .🥲