یادداشت زهرا دشتی
1403/6/8
4.4
کشتن مرغ مینا اسکات فینچ، دخترک هفت ساله و برادر بزرگترش جیم با پدرشان که وکیل عدلیه است، در ایالت آلاباما در جنوب آمریکا زندگی میکنند. در دورانی که هنوز تبعیض نژادی بر زندگی سیاهپوستان سایه تیرهای انداخته است. در میانهی دعوایی که در آن سیاهپوستی متهم به تجاوز به دختری فقیر و -از نظر شهروندان بیاصل و نسب اما- سفید پوست است، اسکات و برادرش که پدرشان وکیل مرد سیاهپوست است، با بیعدالتی سهمگینی مواجه میشوند. ذهن کودکانه راوی، اسکات فینچ، از درک بسیاری از مفاهیم و کلمات عاجز است. با اتکا به حرفهای برادرش که چند سالی از او بزرگتر است سعی میکند وقایع را که به نظرش بیمنطق جلوه میکنند درک کند. هارپر لی استادانه توانسته سادگی و بیاطلاعی یک دختر در آن زمان و مکان را به تصویر بکشد و در روند ساده و روزمره زندگی یک جنوبی در آمریکا، روبرویی آنها با جهانی که برخلاف شعارهای زیبای برابری مسیحی، لبریز از تبعیض و بیعدالتی است به تصویر میکشد و ما به نرمی در میان صفحات این رمان، -که بازهی زمانی دو سال را نمایش میدهد- رشد و پختگی این دو کودک را میبینم، چیزی که خانم لی بسیار هنرمندانه و طبیعی آن را به تصویر درآورده، که نشان از توانمندی نویسنده است که بدون شعارزدگی و جملات درشت و عالمانه در میان سطور داستان، به شیواترین شکل ممکن، «بیعدالتی و تبعیض» را به خواننده «نشان» میدهد. کشتن مرغ مینا که در سال ۱۹۶۰ چاپ شده از شاهکارهای ادبی محسوب میشود در سال ۱۹۶۴ میلادی، جایزه پولیتزر را برای هارپر لی به ارمغان آورده است. این رمان با چند ترجمه در ایران چاپ شده است، من ترجمهی فخرالدین میررمضانی با چاپ نشر امیرکبیر را مطالعه کردم.
1403/6/10